Osnovna škola u japanskom gradu Saitami ima 682 učenika od 1. do 6. razreda. Ručak u japanskim školama poprilično se razlikuje od ručka u školama diljem svijeta, a u nastavku pogledajte zašto ga maleni Japanci toliko vole


Ručak u trajanju od 45 minuta smatra se edukacijom, baš kao matematika ili čitanje, kaže ravnatelj osnovne škole u japanskom gradu Saitami.

Video snimljen u školi dokazuje da su Japanci ručak uspjeli pretvoriti u pravi mali sat odgoja spajanjem učenja o zdravoj prehrani s higijenom i čišćenjem.

Japanci su ručak pretvorili u pravi mali sat odgoja spajanjem učenja o zdravoj prehrani s higijenom i čišćenjem.

Ova škola ima i svoj vrt u kojem učenici sade povrće i voće. Iz tih namirnica kasnije se priprema hrana u školskoj kuhinji u kojoj 5 radnika svaki dan kuha 720 obroka.

HIGIJENA PRIJE SVEGA

U 12:25 završava četvrti sat i počinje ručak. Razred s čak 38 učenika pod vodstvom jednog učitelja prvo pere ruke, postavlja svoj stol, odijeva posebnu uniformu, sterilizira ruke gelom i odlazi po hranu u školsku kuhinju i pritom obavezno zahvalje osoblju kuhinje na uloženom trudu.

Vraćaju se u učionicu i učenici koji su taj dan zaduženi za posluživanje ručka dijele obroke - taj dan na meniju je bila povrtna juha, riba i krumpir uzgojen na školskoj farmi.

Zanimljivo je kako nakon ručka nikada nema ostataka, djeca moraju pojesti svu pripremljenu hranu i ponekad se čak natječu oko toga tko će dobiti repete.

RECIKLIRANJE I ČIŠĆENJE

Na samom kraju učenici spremaju prljavo posuđe i pribor za jelo, odnose ga u kuhinju na pranje.

Kartonske kutijice od popijenog mlijeka na licu mjesta pripremaju za recikliranje i kada su gotovi peru zube. Na samom kraju učenici spremaju prljavo posuđe i pribor za jelo, odnose ga u kuhinju na pranje.

Tada 20 minuta odrađuju fizičku aktivnost koja je rijetkima draga– čiste školu. Međutim, maleni Japanci se ne bune nego poslušno preuzimaju odgovornost za nered koji su sami napravili i čiste ga.

Zahvaljujući ovako učinkovitim metodama odgoja djeca od malenih nogu usvajaju potrebna znanja, vještine i odgovorno ponašanje koje će im itekako koristiti u životu.

U Hrvatskoj je prošle godine pokrenut projekt 'Imam pravo jesti zdravo' s ciljem populariziranja zdrave hrane kod školske i predškolske djece. U sklopu projekta OŠ Vukomerec i OŠ Dragutin Domjanić uvele su prvi eko doručak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju