Ova godina je bila poprilično teška za školarce. Susreli su se sa nekim sasvim novim izazovima i morali funkcionirati u posve drugačijim okolnostima. Koristili su tehnologiju više nego ikad i to više u edukativne nego zabavne svrhe kako su to možda do sad bili navikli.

Morali su postati kreativniji, strpljiviji i uporniji, isto tako i njihovi roditelji, ali i učitelji i profesori. Kreativni su bili i u izgovorima za izbjegavanje obaveza, ''žicanju'' stvari, ali i u ''filozofijama'' odnosno pitanjima o životu i svijetu koji nas okružuje. Naši prijatelji i kolege podijelili su ''bisere'' svoje djece zbog kojih nisu mogli sakriti smijeh. Priznaju da im djeca nakon svega zaslužuju nagradu pa makar za trud.

''Marine, kako je bilo u školi ovaj tjedan? – Super…sve petice sam dobio, iz svih predmeta i diktata, ali baš sve petice, a nisam ni učio. Vidite kako sam pametan sad. Dobivam sve petice bez učenja. Ako to nije dovoljno da mi kupite mobitel, onda ne znam što je.'', ispričala nam je Lana koja nije mogla sakriti osmijeh nakon ovakvog direktnog uvjeravanja. U uvjeravanju za neki gadget svi se okušaju jednom, a prvi put bio je i drugašiću Marku.

''Mama treba mi smartwatch jer ako strgam nogu u školi da ti mogu odmah javiti.'', podijelila je mama Sanja kreativno nagovaranje svog sina.

Oni malo stariji su se s godinama ipak izvještili u argumentima i tehnikama nagovaranja, ali neki ne i u ekstremnim sportovima.

''Tata vidi ovaj skateboard. (Pokazuje na dasku koja košta 500 kuna) – A gdje su kotači? – A to se kupi posebno. Nego mislio sam da radije kupim ovu dasku za profesionalce jer se ona neće strgati ako krivo padnem dok izvodim trikove. – Bez brige budi puca isto i ona jeftina i skupa, a rado ću ti popraviti ili zamijeniti jeftiniju ako pukne.'', 12-godišnji Adam ipak nije uspio nasamariti tatu, ali mu je dao dobru ideju za savršen poklon za zadnji dan škole koju će moći koristiti cijela obitelj – go pro kameru. S njom će moći snimati svoje trikove i pregledavanjem video snimki postati sve bolji u onome što radi, a za izlete i stvaranje drugih obiteljskih uspomena koje nastaju u zajedničkim akcijama koristit će i mami, tati, ali i sestri.

Za ljubitelje aktivnosti vani osim sportske kamere, dobar poklon bit će i sportski sat.  Na aktivnosti može potaknuti i one koji se vole izležavati poput Jana koji smatra da puno toga možeš naučiti iz igrica.

''Jan, prestani se izležavati i pošalji zadaću koju moraš još dovršiti i onda pospremi sobu. Kad treba visiti na kompjuteru za igrice onda ti nije problem. – Da, mama, ali s igricama učim multitasking te definiranje i rješavanje prioriteta… kužiš …main quest i side questovi u igrama, ali nisam se još izvještio pa ne znam još baš koji su mi prioriteti. (Mamin pogled) Idem, idem…'', duhovit je pokušao biti i Jan, ali snalažljiviji je bio njegov tata kojem su roditelji svojevremeno uzeli kabel od kompjutera kako bi ga spriječili da igra igre na kompjuteru dok je trebao učiti za školu. I dok su roditelji mislili da je to njihova mala pobjeda, on je otišao do najbližeg PC shopa i kupio novi kabel za napajanje i nastavio s igricama.

''Ni mama ni tata nisu bili svjesni što sam napravio, ali sam ih pustio da žive u uvjerenju da su me uspjeli zeznuti sve do kraja školovanja.'', rekao nam je Janov tata koji se nada da učenik neće nadmašiti učitelja, ali to se nekako uvijek dogodi.

I Petra misli da su igrice škola kao ni jedna druga.

''Tata treba mi brži Internet za online igrice. – Petra, možda bi malo više trebala koristiti kompjuter za učenje, a manje za zabavu. – Ali tata kad igram s drugima na kompjuteru razvijam svoje komunikacijske i motoričke vještine. Nekad pričam engleski jezik, tu i tamo njemački, znači učim jezike. Učim o ekonomija preko trgovine i razmjene dobara i predmeta iz igre s drugim igračima, o povijesti ako igram igre povijesnog karaktera….Ako to nije škola za život onda ne znam što je.'', lijepo je Martinu odgovorila njegova kćer srednjoškolka koja do kraja iskorištava sve što joj online igrice pružaju, stoga ovaj ''biser'' sigurno zaslužuje nema dobru mrežnu opremu.

Osmijeh na lice navuku nam uvijek i pitanja za koje ne znamo odgovor, ali i nove svježe percepcije stvari o kojima se već dugo nešto zna.

''Mama, gdje je početak oceana. Lovro, zemlja je okrugla pa možemo reći da je ocean beskonačan i da zapravo nema pravog početka i kraja oceana. Imamo zamišljene granice raznih oceana svijeta, Tihog, Atlanskog, Indijskog…-Ali, mama pa ima početka i kraja oceana. Početak je površina, a dno je kraj.'', ispričala nam je Ines biser svog prvašića.

Za male pametnice koje istražuju svijet i sve oko sebe najbolji će poklon biti nešto s čim mogu nastaviti istraživati. Fotoaparati, tableti preko kojih mogu učiti, ''guglati'' i otkrivati nove stvari učinit će vašeg školarca sretnim.

Za vaše bisere koji ponekad imaju najsmješnije bisere, pronađite bisere u Linksu uz koje praznici mogu početi!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju