Tek 11 posto srednjoškolaca planira zaposlenje odmah po završetku školovanja. To nas dovodi do informacije kako u državi nedostaje radnika koji su osposobljeni za strukovna zanimanja, što rezultira sve većim brojem onih koji se odlučuju na prekvalifikaciju ili bježe iz zemlje.

 

POZITIVNA KAMPANJA USMJERENA NA MLADE

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) smatra kako za donošenje pametnih životnih odluka treba razmišljati na vrijeme, a već treću godinu zaredom provodi projekt ''Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima'' kojim želi doći do djece i njihovih roditelja kako bi ih se pravilno usmjerilo prema izboru zanimanja nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja, odnosno želi potaknuti učenike na upise u obrtnička, nerijetko deficitarna, zanimanja.

Upravo to čini se kao idealna prilika za sve koji donose najvažnije odluke vezane za svoju egzistenciju, odnosno koju struku/školu odabrati kao nastavak svog obrazovanja.


CILJEVI PROJEKTA

Poticanje mladih na obrazovanje za rad u strukovnim zanimanjima

Ovim se projektom, koji uspješno djeluje već treću godinu zaredom, financiraju učenici koji se obrazuju po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) te im se dodjeljuju stipendije.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovim projektom potiče deficitarna zanimanja. Na popisu se nalaze:

Iz MINGO-a kažu da se potpora može dodijeliti i za druga zanimanja sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) ako ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna.
Projekt je usmjeren svima onima koji završavaju osnovnu školu, ali i sve mlade ljude koji se odluče na prekvalifikaciju te žele nastaviti obrazovni proces i unaprijediti kompetencije, vještine i poboljšati znanje.

Za sve koje pristupe programu zasigurno im pitanje egzistencije neće stvarati probleme jer sa zapošljavanjem, nakon završetka školovanja, neće imati problema.

Odluče li se za jedno od strukovnih zanimanja, mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske 7 zanimanja uz koja mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske

Iznos potpore do ove godine bio je 750 kuna po učeniku mjesečno, ali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za školsku godinu 2019./20. poticat će školovanje učenika strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) s 1.500 kuna mjesečno, odnosno s 18.000,00 kuna godišnje.
O uvjetima za podnošenje prijave možete se informirati na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i www.ostvarisan.hr

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju