Iza savršenih obiteljskih fotografija na društvenim mrežama, osmijeha i veselja koje donose djeca, kako majčinstvo zaista izgleda? Sasvim iskreno o tome je progovorila Kate Dyson, majka troje djece.

 

Fotografija govori tisuću riječi, a fotografija mame Kate Dyson govori sve o izazovima majčinstva koji ponekad mogu biti jednostavno previše. Nakon neprospavane noći Kate je svoje iskustvo podijelila s drugim mamama u grupi na Facebooku The Motherload, u kojoj si majke međusobno daju podršku te dijele sve ono lijepo i manje lijepo u roditeljstvu.

Uz vlastitu fotografiju izmorenog lica, Kate je napisala:

Ovo je majčinstvo.

Ovo je buđenje četiri puta noću. Ovo je izbijanje prvih zuba. Ovo je tijelo koje boli. Ovo je mentalno zasićenje s obitelji. Ovo je svađanje sa svojom petogodišnjakinjom oko toga koje čarape treba obući na školski izlet. Ovo je vježbanje teksta za razredni nastup najstarijeg djeteta, iznova i iznova.
Ovo je briga da je oprema za tjelesni spremna, uniforma ispeglana, cipele tamo gdje bi trebale biti, a ne u vrtu kao jučer.

Fotografija govori tisuću riječi, a fotografija mame Kate Dyson govori sve o izazovima majčinstva koji ponekad mogu biti jednostavno previše

Ovo su mačke koje mi se motaju oko nogu tražeći da ih nahranim prije nego što sam oprala zube. Ovo je potreba za mokrenjem bez publike. Ovo je očajnička potreba za kavom. Ovo je organiziranje doručka i zahtjeva za kašom (nemamo kaše) i ispada bijesa zbog namaza na kruh (nemamo ni namaza). Ovo je beba koja se pokakala po cijelom krevetu. Ovo je potreba da se legne kako bi se smanjio osjećaj panike, a ne možeš to napraviti jer se krevet suši nakon 'usranog' incidenta.

Ovo je ležanje noću dok sam budna samo kako bih ulovila nekoliko trenutaka za sebe i za svoje misli. Ovo je osjećaj žaljenja koji se javlja odmah na prvi šum samo 20 minuta nakon što sam zatvorila oči.

Ovo je trčanje poput znojne svinje po cesti prema školi da bi vidio lica učitelja koja govore 'kvragu, uvijek u zadnjoj minuti' dok se smješkaju i drže vrata. Ovo je predavanje torbi i shvaćanje da si, unatoč tvom najvećem trudu, zaboravila jeb*** snimku čitanja.

Ovo je poljubac u lice svojim djevojčicama i šaputanje 'tako mi je žao, jako vas volim, želim vam divan dan' nadajući se da neće misliti na svoju nesposobnu mamu kada budu išle prema učionici. Ovo je obećavanje slatkiša kasnije kako bi im se odužila jer sam vikala ujutro.

Ovo je dolazak kući nakon odvoženja djece u školu i struganje ostataka izmeta s plahti. Ovo je monotonija mama koje ostaju doma sa svojom djecom. Ovo je slanje poruka mužu da danas dođe kući odmah nakon posla jer ste došli do granice.

Ovo je popisivanje svih poslova u kući i shvaćanje da ćete biti jedini koji ćete ih raditi. Ovo je gledanje u lice vaše bebe koja plače jer ne shvaća zašto je mama tako tužna. Ovo je osjećaj tjeskobe koji raste i stišće vas u grlu sve dok ne prođe napadaj panike. Ovo je zadihano lice koje leži na sofi dok vaša beba gleda iz svoje ležaljke sa širom otvorenim, prestrašenim očima.

Mama Kate Dyson najiskrenije je progovorila o svim izazovima majčinstva 'Ovo je buđenje četiri puta noću. Ovo je izbijanje prvih zuba. Ovo je tijelo koje boli' (Foto: Facebook@KateDyson, Facebook@TheMotherload)

Ovo je potreba za predahom, dugim predahom, znajući da ga neće biti. Ovo je znati da će vas ako odspavate kasnije, sve čekati da to napravite kada se probudite, poput planine koja raste. Ovo je sjedenje u drugoj sobi kako biste pobjegli od same sebe i shvaćanje da ne možete pobjeći od vlastitih misli.

Ovo je znati da će danas trajati još barem deset sati. Ovo je konstantni osjećaj straha da će se postporođajna depresija vratiti. Ovo je duboki udah. Ovo je smirivanje napadaja panike.

Ovo je puštanje da te glazba 'prekrije' dok beba spava i dok se nadaš da će sutra biti bolje. Ovo je kada se ponovno digneš i opet nastaviš dalje sa svime.

Ovo je majčinstvo.

Odjeća od organskog pamuka ističe se kao najbolji odabir za novorođene bebe Iskrena priznanja novopečenih roditelja: Na ove stvari nitko vas ne može pripremiti

Trudnica u kupovini Iskustvo iz trgovine: "Žao nam je, nije sezona odjeće za trudnice"

U Kateinu postu pronašle su se mnoge majke, koje jako dobro znaju koliko je teško, iscrpljujuće, izazovno, a na kraju opet predivno imati djecu, brinuti se za njih i odgajati ih.

Dobro rečeno. Za svaki predivan trenutak roditeljstva dolazi trenutak poput ovoga. Trenutak zbog kojeg preispituješ sve svoje životne odluke koje si donio do tog trenutka. Trenutak u kojem se osjećaš poput promašaja. U kojem se osjećaš toliko fizički iscrpljeno da nisi sigurna možeš li uopće više funkcionirati.

Sve smo u tome zajedno. Bez obzira na to kako savršeno nečiji 'news feed' izgleda na društvenim mrežama, fotografije koje nisu snimljene i podijeljene su fotografije poput ove. Više bi nas trebalo dijeliti ovakve trenutke. Hvala ti što si podijelila svoj, poručila je Lottie.

Hvala ti na velikoj iskrenosti. Biti mama je najgenijalniji, najemotivniji, najstrašniji, najljepši, najiscprljujući posao, za koji te ništa ne može pripremiti. Vrtlog emocija koje nikad nisam očekivala, ali sam prokleto ponosna na to što ustrajem u cijeloj toj zbrci, napisala je Helen.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju