Kada su zaljubljenici u biljke krajem prošle godine počeli raditi liste biljaka koje bi mogle biti hit u 2020. godini, istaknula se pachira, odnosno drvo novca, biljka za koju se vjeruje da donosi sreću osobi koja je uzgaja.

Radi se o biljci koja je popularna i u Feng Shui svijetu jer se vjeruje da u prostoru u kojem se nalazi stvara pozitivnu energiju. Osim toga, njezine isprepletene grane i živopisno zeleno lišće prizor su koji je uvijek lijepo vidjeti, bez obzira na to vjerujete li ili ne u ovakve i slične moći biljaka.

Drvo novca (Pachira aquatica) biljka je podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike. U svim prirodnom staništu može narasti i do 18 metara, ali ona koju uzgajate u kući obično naraste između pola i 2 i pol metra visine.

O ovoj biljci koja imam status magneta za sreću jednostavno se brinuti. Potrebni su joj neizravno svjetlo i rijetko zalijevanje.

Biljku smjestite blizu dobro osvijetljena prozora, ali ne na izravnu sunčevu svjetlost jer je ona može oštetiti.

Sukulenti u obliku ruže Ružica-sukulent: Romantična biljčica koju mogu uzgojiti i početnici

Slika nije dostupna Meduza-sukulent: Čarobni ukras na balkonu ili terasi savršen za ljetne dane

Također, svaki put kad biljku zalijevate, malo je okrenite kako biste bili sigurni da ravnomjerno raste. Zalijevajte ju tek kada joj se zemlja na površini, i to gornjih nekoliko centimetara, osuši. Ako kroz sat vremena biljka ne upije svu vodu, izlijte je iz tanjurića jer "sjedenje" u vodi može dovesti do truljenja korijena.

Najčešća greška koju vlasnici ove biljke rade jest njezino prekomjerno zalijevanje.

Također, pachira voli i veliku vlažnost zraka pa je možete svakodnevno poprskati vodom sobne temperature. Uz uvjet da ima dovoljno svjetla, možete ju smjestiti u kupaonicu ili kuhinju, prostorije u kojima se često koristi voda.

Slika nije dostupna Ženska sreća: Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav

Ono što sigurno želite vidjeti na svojoj pachiri jest to da raste i da dobiva novo lišće. Kako bi se to dogodilo, imajte na umu da je za pachiru previše svega loša stvar. Previše vode, slabo osvjetljenje, stalno izravno svjetlo, niske temperature... sve su to faktori koji joj mogu naštetiti.

Također, pachira nije ljubiteljica promjena, ali s vremenom se prilagodi. Ipak, potrudite se držati je na istom mjestu, a ako je preselite, nemojte se iznenaditi ako izgubi nekoliko listova.

Moćna krasotica: 15 dokaza da je monstera baš poseban ukras doma +0 Stan zbog kojeg ostanak doma postaje omiljena opcija

I na kraju, ako ste među onima koji će pachiru nabaviti kako bi im u život donijela sreću, preporučuje se "okupiti" više ovih drvaca zajedno, a sretni brojevi su tri ili pet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju