Svaka mama zna koliko truda i rada ulaže u svoju djecu u njihov što bolji emocionalni, kognitivni i motorički razvoj. Posebno puno ulaganja traže i djeca s posebnim potrebama, no mame heroji sa svojom djecom, unatoč nekim liječničkim prognozama naprave nevjerojatan napredak. Urednicu u nakladničkoj kući Harfa Irenu Orlović mamu djevojčice s teškoćama u razvoju, upravo je izniman napredak njezine kćeri potaknuo da osmisli inovativnu aplikaciju kao pomoć svim roditeljima u radu s djecom

Uz pomoć internetske aplikacije Pametnica koju je osmislila  Irena Orlović možete skinuti materijale za edukativne igre koje potiču razvoj djeteta. Ovaj inovativni razvojno-poticajan program zamišljen je tako da roditelji i odgojno‐obrazovni djelatnici preuzimaju materijale na svoje računalo, printaju ih i izrađuju predloške za igre s djecom.

Aplikacija 'Pametnica' obuhvaća edukativne igre koje potiču rani jezično-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih vještina, matematičkih vještina, razvoj fine motorike i logičkog mišljenja

Projekt obuhvaća edukativne igre koji potiču rani jezično-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih vještina, matematičkih vještina, razvoj fine motorike, koncentracije, grafomotorike, logičkog mišljenja, funkcionalnog znanja i kreativnog mišljenja od najranije dobi.

Ideju za inovativnu aplikaciju dobila je kroz rad sa svojom kćeri, koja je dijete s teškoćama u razvoju. Iako su liječnici dali 'mračne' prognoze, zahvaljujući predanom radu na djetetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi ostvaren je izniman napredak.


'Djeca najbolje uče igrom, a kad sam uvidjela da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje potiču rani intelektualni razvoj, došla sam do ideje da napravimo Pametnicu. Projekt se temelji na znanstvenim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom ovisi o ranoj stimulaciji. U dobi do 7. godine života razvije se čak 70% neuronskih veza (sinapsi) izravno odgovornih za intelektualne sposobnosti, a ovisnih o stimulaciji. Razdoblje do 7. godine najvažnije je razdoblje za razvoj mozga budući da se u tom periodu mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva', objašnjava autorica Pametnice.

Aplikacija je namijenjena djeci već od 3. godine života

U porastu je broj djece s govornim smetnjama, disleksijom, disgrafijom, a uz pomoć Pametnice moguće je prevenirati taj ozbiljni društveni problem.

Materijali su pomno osmišljeni uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz određenih područja te kvalitetno grafički oblikovani, uz originalne ilustracije. Dio materijala temelji se na učenju dr. Ranka Rajovića, predsjednika Odbora za darovite svjetske Mense i njegovu programu koji jača funkcionalno znanje i razvija kreativno mišljenje.
Web-aplikacija Pametnica dobila je nagradu stručnog žirija Zagrebačke banke u kategoriji 'Moja kreativna crta', čija je svrha poticanje kreativne industrije.

Pametnica je namijenjena djeci već od 3. godine života, koja igrom razvijaju potrebne vještine za bolji kasniji uspjeh.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju