Kada stignu temperaturni minusi, vrlo je važno da svog kućnog ljubimca zaštitite od hladnoće pomoću kaputića ili odijelca za pse te ne predugim boravkom vani. Ipak, postoje i neke pasmine koje odlično podnose hladnoću. Štoviše, niske im temperature odgovaraju i na njima se osjećaju dobro. Saznajte koje su to dlakom odlično potkovane pasmine koje najbolje podnose temperaturne minuse.

1. Sibirski haski

Pasmina koja potječe iz Sjeveroistočne Azije, a najpoznatiji su po životu na Arktiku. Sibirskom haskiju potrebno je puno kretanja kako bi fizički i mentalno ostao zdrav. Poznati su i po tome što su vrlo vokalni psi.

2. Samojed

Ovi zaigrani, nježni psi savršeni su životni suputnici, ali treba im dosta fizičke i mentalne stimulacije. Samojed potječe iz Sibira, a na početku je uzgajan za čuvanje krda sobova, lov i vuču sanjki. Danas ga njegova zbijena građa i agilna gracioznost čine snažnom, zabavnom pasminom.

3. Bernardinac

Nisu svi bernardinci tako nestašni kao Beethoven u istoimenom filmu, ali su zaista tako veliki te teže između 55 i 90 kilograma. Štoviše, bernardinci su zapravo prilično lijeni psi i nisu nužno previše zaigrani, ali to nadoknade ljubavlju i voljom za radom. Ovi mišićavi psi prijeći će kilometre kroz duboki snijeg u potrazi za ljudima koji su se izgubili.

Štene jazavčara Baš tjeraju po svom: Deset najtvrdoglavijih pasmina na svijetu

4. Newfoundland

Savršeni obiteljski psi koji nisu previše energični te su vrlo prijateljski raspoloženi i zaštitnički nastrojeni. Newfoundland je miran i strpljiv pas i može težiti do 70 kilograma. Kanadska pasmina ima vrlo gustu, dugu dlaku koja je služila tome da pse štiti od hladnoće kada bi se našli u ledenoj vodi, a i danas se koriste u spašavanju ljudi iz vode. Ovi nježni divovi vrlo rijetko laju, ali puno sline. Ipak, i dalje su neodoljivi.

5. Pirinejski planinski pas

Nekoć su se ovi psi koristili za skupljanje stoke na strmim planinskim nagibima u Francuskoj te im nije problem hodati zahtjevnom, neravnom stazom. Pirinejskog planinskog psa krase elegancija i mirnoća – ipak su oni bili kraljevski psi u Francuskoj. Najnježniji su od svih pasa čuvara, najduže žive od svih velikih pasmina i jednostavno je brinuti se za njih. Pirinejski planinski pas obožava zimu, a njegova debela, dvostruka dlaka štiti ga i od najnižih temperatura.

6. Njemački ovčar

Jedna od najpopularnijih i najobožavanijih pasmina na svijetu također spada i među najpametnije, zbog čega njemački ovčari brzo uče te obožavaju biti aktivni, fizički i mentalno. Zbog toga se često i koriste kao policijski psi te vrlo uspješno obavljaju svoje zadatke. "Mana" je tih snažnih i energičnih pasa što često pate od displazije kukova, zbog čega ih treba kupovati samo od vjerodostojnih uzgajivača ili udomiti iz azila gdje ima i čistokrvnih i mješanih njemačkih ovčara.

7. Čau-čau

Dlaka ovih "pufastih" slatkiša podsjeća na toplu dekicu, zbog čega je čau-čau izuzetno tolerantan na niske temperature. Čau-čau obožava boraviti na snijegu i bez problema ga možete voditi sa sobom u snježne avanture. Osim kada je na snijegu, čau-čau je najsretniji kada je sa svojim vlasnikom, a kada spoji te dvije ljubavi, nitko sretniji od njega!

Slika nije dostupna Mali i žestoki: 10 preslatkih pasmina koje se diče svojom vrckavom osobnošću

Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima Deset pasmina koje i kada odrastu, izgledaju poput pahuljastih loptica

8. Bernski planinski pas

Ovaj pas ima sve – snagu, brzinu i pokretnost – ali će prema svom vlasniku uvijek pokazivati nježan temperament te neće tražiti puno fizičke aktivnosti. Ova pasmina, prvobitno uzgojena za vuču i vožnju u Švicarskoj, dovoljno je kršna i velika da nosi težak teret.

9. Aljaški malamut

Uzgajan za vuču teških tereta, trčanje i prelaženje ogromnih udaljenosti, aljaški malamut najbolji je pas za hladno vrijeme. Zašto je tako, objašnjava njegovo porijeklo – potječu s Aljaske te su najstariji i najveći među arktičkim psima koji se koriste za vuču sanjki i ostale vrste prijevoza, pri čemu ih grije njihova debela, grublja dlaka. Naravno, i ovi predivni gorostasi za vuču tereta moraju se koristiti razumno i nepretjerano jer im treba omogućiti i adekvatan odmor.

10. Akita

Pripadnike ove slavne japanske pasmine nekoć su mogli posjedovati samo pripadnici carske obitelji. U prošlosti su se statue akite poklanjale novim roditeljima kako bi im donijele zdravlje, sreću i dug život. Ovaj pas, izvorno uzgajan za lov po hladnom vremenu s gustim donjim slojem i hrapavim gornjim slojem dlake, sklon je ponašati se vrlo neovisno i tvrdoglavo, ali uvijek će biti odan i zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju