Mješanci se smatraju najzdravijim psima i najotpornijima na bolesti, no i među čistokrvnim pasmina ima onih koje su puno manje sklone bolestima povezanima s genetikom. Doznajte kojih je to 10 najzdravijih pasmina pasa na svijetu

Galerija +0 Border Collie

1. Australski govedar
Pasmine uzgajane za obavljanje fizičkih poslova smatraju se najzdravijima. Australski govedar koji pomaže čovjeku u skupljanju stoke, spada u otporne pasmine, a ako ga i zahvate neki zdravstvenih problemi oni su najčešće povezani s displazijom kuka, displazijom lakta i slabljenjem osjetila sluha. U prosjeku živi između 10 i 13 godina, a bit će savršen pratitelj ljudima koji su uvijek u pokretu.

2. Lisičar
Još jedna pasmina uzgajana za rad koja ima vrlo malo zdravstvenih problema. Lisičari, primarno korišteni u lovu na lisice, u prosjeku žive između 11 i 13 godina, a najsretniji će biti ako puno vremena provode vani zbog čega su idealan izbor za ljude koji žive u ruralnim područjima. Lisičari traže umjerenu dnevnu tjelesnu aktivnost u obliku hodanja ili laganog trčanja te povremeno četkanje dlake.

Mješanci se smatraju najzdravijim psima i najotpornijima na bolesti, no i među čistokrvnim pasmina ima onih koje su puno manje sklone bolestima

3. Njemački kratkodlaki ptičar
Poznat po svojoj inteligenciji i spretnosti, njemački kratkodlaki ptičar vrlo je čvrstog zdravlja, a ako se ono i naruši najčešće se radi o hipotireozi, displaziji kuka i torziji želuca. Životni vijek ove energične pasmine je između 12 i 14 godina, a kako bi živio sretno i zdravo potrebnu mu je dosta fizičke aktivnosti na otvorenom te, kao i svim drugim pasmina, puno mentalne stimulacije.

4. Border Collie
Na daleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border Collie učinit će sve da udovolji svom vlasniku te ga je lako trenirati. Ovaj dlakavac živi između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ga mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadaji i hipotireoza. Border Collie bit će najsretniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom. Doznajte i kojih je 10 najpametnijih pasmina pasa na svijetu.

5. Chihuahua

Pripadnici najmanje pasmine na svijetu izuzetno su odani, inteligentni i spadaju među najzdravije pasmine. Mogu poživjeti i do 18 godina, a zdravlje im mogu narušiti bolesti kojima su genetski skloni poput hipoglikemije, iščašenja zgloba i aortne stenoze. Kratka, glatka dlaka chihuahue zahtijeva vrlo malo četkanja, dok je dugodlaku podvrstu potrebno četkari dva do tri puta tjedno. S obzirom da su vrlo male, chihuahue ne traže puno fizičke aktivnosti.

6. Havanezer
Ovaj dlakavi slatkiš vrlo je prijateljski nastrojen, a svog vlasnika usrećivat će 12 do 14 godina koliki je životni vijek havanezera. Odličnog su zdravlja, a genetske bolesti koje ga mogu narušiti su iščašenje zgloba, gubitak sluha i displazija lakta. Havanezer se ne linja, ali potrebno ga je četkati nekoliko puta tjedno kako se dlaka ne bi zapetljala. Kratke šetnje dovoljne su da zadovolje potrebne ovog psića.


7. Sibirski haski
U usporedbi s ostalim pasminama njegove veličine, sibirski haski je među najzdravijima. Ovaj prekrasan pas slavan je po svojim mogućnostima da vuče saonice i da se utrkuje, a najsretniji će biti s ljudima koji su aktivni i koji vole provoditi vrijeme na otvorenom. Tijekom života, koji uglavnom traje između 11 i 13 godina, sibirski haski može imati zdravstvene probleme kao što su progresivna atrofija mrežnice, hipotireoza i mrena.

Chihuahue su izuzetno odane, inteligentne i spadaju među najzdravije pasmine. Mogu poživjeti i do 18 godina

8. Belgijski ovčar Malinois
Iako belgijski njemački ovčar može preživjeti vani u raznim vremenskim prilikama, ipak je najsretniji kada je unutra sa svojom obitelji uz pristup otvorenom prostoru. Zbog toga je idealan kućni ljubimac za kuću s dvorištem. Pasmina koja je čak postala popularniji policijski pas od njemačkog ovčara, živi između 10 i 12 godina te ne pati od nekih većih zdravstvenih teškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu mučiti displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnice, hemangiosarkom i mrena.

9. Bigl
Jedan od najčešćih zdravstvenih problema biglova lako može kontrolirati njegov vlasnik, a to je sklonost pretilosti. Naime, ovi živahni psići vrlo su pohlepni kada je riječ o hrani i vjerojatno bi jeli do iznemoglosti kada bi imali pristup tolikoj količini hrane. Zato je potrebno strogo kontroliranje porcija i puno šetnje. Pazite i na uši svoga bigla te ih redovito čistite kako se ne bi razvila infekcija kojoj su skloni zbog oblika ušiju i veličine ušnih kanala. Kao i većina pasa na ovoj listi, skloni su displaziji kuka te očnim bolestima. Pročitajte i koje su pasmine pasa 8 najpopularnije u Hrvatskoj.

10. Engleski springer španijel

Ova pasmina traži nježnog, ali čvrstog vođu pa je moguće da će engleski springer španijel povremeno ispoljavati agresivnost prema vlasniku kako bi dobio onakvog vlasnika kakvog želi. Uobičajeno je da mladi springeri testiraju karakter i čvrstinu vlasnika. Od bolesti, ovi ljepotani podložni su displaziji kukova. Lako dobijaju na težini, tako da se velika pažnja mora obratiti na način i režim ishrane. Engleski springer španijel može imati problema s očima, kao i bolesti poput epilepsije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju