Izrada svježe tjestenine nekada je zahtijevala puno vremena i znanja. Sada, zahvaljujući malom pomoćniku, možete izraditi najrazličitije vrste svježe tjestenine u samo nekoliko minuta, i to u raznim bojama uz dodatak uvijek dostupnih namirnica.

Galerija Ukusna domaća tjestenina Ukusna domaća tjestenina Domaća tjestenina +8 Ukusna domaća tjestenina

Jednom kad okusite domaću tjesteninu, vaših ruku djelo, sigurno ćete se zaljubiti. Domaća je tjestenina toliko bogata okusom da će vas oduševiti svakim zalogajem. Razlika je velika i, ako niste do sada, svakako vam preporučamo da se upustite u njezino spravljanje. Sigurni smo da će postati neizostavan sastojak vaših omiljenih jela. Uz pomoć nekoliko trikova i uz dobar recept priprava domaće tjestenine u raznim bojama može biti itekako jednostavan i brz posao.

 Ako tjesteninu želite obojiti ili aromatizirati, možete to učiniti s gotovo svime što zamislite. Osim što ćete dodajući boju tjestenini isprobati nove arome, izaći ćete iz okvira ''obične'' tjestenine, uvijek pripremljene na isti način. Donosimo vam nekoliko ideja kako tijesto za tjesteninu prirodno obojiti namirnicama koje su nam skoro uvijek dostupne.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina Foto: PR

Zelena tjestenina:

• 100 g špinata (blanširan i ocijeđen od vode te usitnjen)
• 1 jaje
• 1 žlica maslinova ulja
• 200 g brašna
• prstohvat soli

Kuhanu zelenu tjesteninu poškropite maslinovim uljem i žlicom tamarija. Servirajte uz domaću šalšu, s pestom, paštetom od bakalara ili kako god vam se sviđa.

Roza tjestenina:

• 100 g soka od cikle
• 1 jaje
• 1 žlica maslinovog ulja
• 200 g brašna
• prstohvat soli

Ciklu, češnjak, kiselo vrhnje i feta sir izblendajte u blenderu te dobro posolite. Sok od cikle dodajte u tjesteninu te sve dobro promiješajte za pravu rozu rapsodiju.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina Foto: PR

Žuta tjestenina:

• 2 jaja
• 1 žlica maslinova ulja
• 200 g brašna
• 1 žličica kurkume
• prstohvat soli

Želite li napraviti crnu tjesteninu koja će odlično ići uz razne umake s morskim plodovima, umjesto kurkume dodajte 10g sipina crnila.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina Foto: PR

Pripremu različitih oblika tjestenine u boji znatno će vam olakšati Philipsov aparat za tjesteninu koji je potpuno automatiziran i sadrži desetak različitih nastavaka te će obaviti sve sam, od miješanja tijesta do izrade tjestenine. Jednostavno stavite sastojke unutra, opustite se i prepustite potpuno automatiziranom procesu da odradi ostalo.

Integrirana vaga izračunava količinu tekućine koju želite dodati određenoj vrsti brašna kako bi svaki put jamčila savršene rezultate. Prilagodite svaku kreaciju bez obzira na to mijenjate li tradicionalno pšenično brašno i snižavate udio ugljikohidrata ili dodajete jaja ili chia sjemenke za bolju dubinu okusa.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina Foto: PR

Uobičajeno je pravilo da na 100 g brašna trebate dodati jedno jaje, a od ove ćete količine dobiti jednu obilnu porciju tjestenine. Dodatni trik je da jajima i brašnu dodate malo maslinova ulja i soli radi lakše izrade tijesta i boljeg okusa. Na 100 g brašna dodajte jednu žličicu ulja i prstohvat soli. Za izradu tjestenine najbolje će vam poslužiti glatko brašno, a jaja prije korištenja obvezno ostavite na sobnoj temperaturi.

Kako biste dodatno potaknuli svoju kreativnost, možete se poigrati raznim oblicima tjestenine. Uz aparat možete pripremiti lazanje, penne, fettuccine, špagete, tanke špagete, debele špagete, tagliatelle, papardelle, školjke i paccheri. Diskove možete pohraniti u pametni prostor za pohranu na aparatu, tako da ih nikada ne izgubite. S Philipsovim aparatom za tjesteninu popis oblika, boja i okusa koje možete dati svojoj tjestenini gotovo je beskrajan.

Ukusna domaća tjestenina Ukusna domaća tjestenina Foto: PR

Ono što ne volimo kod aparata je čišćenje, no Philipsov aparat za tjesteninu neće vas namučiti. Dijelovi koji se ne lijepe i mogu se prati u perilici posuđa čine čišćenje aparata za tjesteninu puno lakšim.

Najbolje od svega, domaću tjesteninu možete pripremiti unaprijed tako da kad umorni dođete s posla ne morate satima stajati u kuhinji pripremajući obrok. Svježa tjestenina može stajati u hladnjaku i nekoliko dana. Za najbolje rezultate djelomično skuhajte tjesteninu prije spremanja i dovršite kuhanje po potrebi. Tjesteninu možete i zamrznuti. Osušite tjesteninu tako da je objesite na žicu ili rešetku za tjesteninu na suhom mjestu i ostavite najmanje 24 sata.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju