Malotko može odoljeti hrskavom tijestu s čokoladnim namazom i domaćim, kremastim sladoledom koje je uvaljano u šećer, šarene mrvice ili pistaciju i pažljivo pečeno na – ražnju.

Galerija Sisters Kurtoš Sisters Kurtoš Sisters Kurtoš +11 Kurtoš s pistacijom

Upravo su zbog ove kombinacije okusa ljudi u Sloveniji satima čekali u redu, a čak su i brojni Hrvati odlazili u središte Ljubljane kako bi probali jednu od najpopularnijih slastica na društvenim mrežama – slasni kurtoš.

Zbog velikog interesa Hrvata, dvije sestre, Špela i Maša Debevc, došle su na ideju da svoju slatku bajku ispričaju i Zagrepčanima pa su, u Amruševoj ulici na broju jedan, otvorile svoju drugu pekarnicu, specijaliziranu baš za ovaj tradicionalni slatkiš.

Sisters Kurtoš Sestre Špela i Maša otvorile su pekaru u lokalu na adresi Amruševa 1 u Zagrebu (Foto: Slaven Janđel)

Kako bismo vidjeli o čemu se zapravo radi, posjetili smo Sestre Kurtoš i s njima pripremili nekoliko varijanti takozvanog dimnjak – kolača. U novootvorenoj pekari dočekala nas je nasmiješena Špela i provela nas kroz cijeli proces izrade tradicionalne mađarske slastice.

Kurtoše smo upoznale u Pragu, a kasnije i u Poljskoj. Na prvu su nas oduševili, a pošto smo oduvijek htjele otvoriti nešto svoje, vidjele smo ovo kao jedinstvenu priliku da kurtoš dovedemo u Ljubljanu. I tako smo, prije pet i pol godina, otvorile pekaru Sisters Kurtoš u središtu Ljubljane, govori nam Špela, dok pažljivo tijesto postavlja na specijalizirane kalupe.

Kako nastaju kurtoši? 

Prvi korak kod izrade toplih kurtoša jest priprema tijesta. Tijesto ne sadrži mlijeko i jaja pa je pogodno za vegane, a posebno je zbog dodatka narančina soka. Nakon što se tijesto podignulo, valja se u oblik tankog i dugačkog štapića. Štapić se postavlja na postolje, na kojemu također mora stajati neko vrijeme kako bi dobilo prepoznatljivu pahuljastu strukturu.

Sisters Kurtoš Kurtoš nastaje tako da se tanki štapić od tijesta namota oko posebnog postolja (Foto: Slaven Janđel)

Prije pečenja kurtoši se premažu uljem, uvaljaju u šećer i stave u pećnicu, a zatim se šećer lagano karamelizira i čini tijesto hrskavim. Nakon toga gosti mogu birati punjenje, namaz i posip, a u ponudi imaju razne varijante.

Za nas su pripremile tri kurtoša, a svaki od njih je priča za sebe

Isprobali smo klasični kurtoš s posipom od pistacija, maleni kurtoš s čokoladnim punjenjem i šarenim mrvicama te zvijezdu naše gastro avanture – slasni kurtoš s kremastim sladoledom od maline. Okus nas je oduševio već na prvi zalogaj, a kombinacija različitih tekstura možda je i najveći adut ove slastice.

Sisters Kurtoš Kurtoš (Foto: Slaven Janđel)

Osim toga, nudimo tople kurtoše s raznim posipima, poznate kao Sweety, zatim kurtoše punjene našim domaćim sladoledom, poznate kao Coldy, a imamo i specijalna izdanja – štrudlu od jabuka i Kinder Bueno, objasnila nam je Špela, koja se preselila u Zagreb kako bi se mogla maksimalno posvetiti poslu. Njezina sestra Maša trenutačno živi u Sloveniji, a ovdje povremeno dolazi.

Mali tim vrijednih ruku 

Njihovom malenom timu, od samo četiri osobe, na početku nije bilo lako, ali Špela nam kroz smijeh priznaje da ipak nije bilo toliko teško da odustanu od svojih snova pa su upregnule mišiće i odlučile proširiti posao, a jedna drugoj su najveća podrška.

Iako će netko možda reći da je zajednički posao sa sestrom izazovan – jer je teško balansirati između privatnog i poslovnog, mi ćemo vam priznati da nas je zajednički posao zapravo još više zbližio. Uvijek jedna drugoj čuvamo leđa i to je ono što našu volju čini još jačom, kaže Maša, koja se bavi i marketingom.

Sisters Kurtoš Kurtoš (Foto: Slaven Janđel)

Objasnile su nam kako je njihov početak u Zagrebu bio puno lakši nego onaj u Ljubljani, a otkrile su nam i što ih je najviše iznenadilo kod Hrvata.

Znate što, reći ću vam da me jedna stvar posebno iznenadila – a to je činjenica da Hrvati jako vole sladoled, čak i zimi, govori nam Špela kroz smijeh. Također, Slovenci mogu pojesti puno veće porcije nego naši zagrebački gosti pa bismo im preporučili da prvo isprobaju manje varijante kurtoša, a onda se vrate po još, zaključile su Sistres Kurtoš. 

Sisters Kurtoš Kurtoš sa sladoledom od maline (Foto: Slaven Janđel)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju