Petra Sušanj ima 34 godine, rođena je u Ogulinu, a odrastanje uz majku amatersku slikaricu, zbog koje je cijeli život bila okružena bojama, slikama i kistovima, bitno je utjecalo na to kako njezin život izgleda danas.

Galerija Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 4 Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 1 Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 2 +4 Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 5

I ona je, naime, odmalena obožavala slikanje i crtanje, a oduvijek ju je fasciniralo ljudsko lice koje joj je bilo nepresušan izvor inspiracije i kreativnosti. Osim toga, na vlastitom je iskustvu izuzetno rano, kaže, shvatila da nema dobre slike bez dobrog alata pa se vrlo brzo zaljubila i u kistove.

U međuvremenu, njezina ljubav prema slikarstvu proširila se i na ljubav prema dekorativnoj kozmetici, još jednom svijetu u kojem bitnu ulogu igraju - kistovi.

Ne čudi zato da je danas ova vizažistica, koja je ogulinsku adresu prije 15-ak godina zamijenila zagrebačkom, postala i dizajnerica luksuznih, ručno rađenih japanskih kistova za šminkanje The Brush Stash. 

Putu do vlastitih kistova prethodilo je obrazovanje za profesionalnog makeup artista na akademiji Ministry of Beauty, a onda i unaprjeđivanje u Londonu gdje je završila makeup akademiju Academy Of Freelance Makeup (AOFM).

Cijelo to vrijeme ljubav prema kistovima je rasla - do te mjere da je Petra danas vlasnica ogromne kolekcije kistova i gotovo da nema kista na tržištu kojeg nije isprobala.

Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 1 Kistovi za šminkanje The Brush Stash (Foto: The Brush Stash/Petra Sušanj)  

KAKO JE SVE POČELO

Vječno tragajući za najboljima od najboljih, vrlo brzo sam otkrila ručno rađene kistove iz japanskog gradića Kumana u kojem se proizvode najkvalitetniji kistovi na svijetu i više se nisam osvrnula, počela je Petra priču o vremenu u kojem je počela tinjati i ideja o njezinim vlastitim kistovima.

Jednom kad probate japanske kistove, drugi više jednostavno nisu dovoljno dobri. Bez prestanka sam tragala za savršenim oblicima i svakom od njih, čak i mnogim najdražim primjercima, uvijek bih pronašla neku sitnu manu.

Milijun puta sam pomislila "Ovaj je skoro savršen - da je barem samo maaaalo gušći/čvršći/otporniji/mekši/glađi…" itd. i bez prestanka sanjala o svojoj savršenoj kolekciji kistova.

Uz to, sa svojim sam prijedlozima za poboljšanje nekih najdražih modela kistova redovito dosađivala japanskim tvornicama iz kojih sam kistove naručivala - što za sebe, što za svoje klijentice koje su se tijekom vremena kod mene također "navukle" na japansku kvalitetu, prisjetila se Petra.
A onda se prije nekoliko godina dogodio vjerojatno presudni trenutak. 

Trepavice Sedam maskara s efektom umjetnih trepavica koje dobivaju najviše pohvala

Jedan gospodin iz Japana u šali mi je rekao da prestanem "dosađivati" kakve kistove da mi naprave, već da jednostavno dizajniram svoje vlastite.

U tom trenutku, njegova mi je izjava bila simpatična i potpuno nerealna, ali nisam imala pojma da će se pretvoriti u "crvića" koji će bez prestanka rovati po mojim mislima i iz kojeg će se nešto kasnije roditi konačna odluka da zaista moram pokušati napraviti svoje kistove, kaže Petra.

Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 8 Gotovo da nema kista na tržištu kojeg Petra nije isprobala (Foto: The Brush Stash/Petra Sušanj)

PUNO ULOŽENOG TRUDA

Odluku nije bilo nimalo lako pretvoriti u djelo. Više puta htjela je odustati zbog borbe s hrvatskom birokracijom, ali, srećom, imala je podršku obitelji, prijatelja i kolega zbog kojih odustajanje na kraju nije bilo opcija.

Dvije godine odlazila je i na seminare Plavog ureda kako bi naučila kako biti poduzetnik, a trud se na kraju isplatio i danas Petra ima svoju tvrtku i ponudu od osam kistova za šminkanje.

Radi se o kolekciji za šminkanje očiju koja je inspirirana mojim dragim klijenticama. Htjela sam kreirati vrhunske alate koji ujedinjuju maksimalnu učinkovitost i jednostavnost korištenja s najluksuznijim osjećajem svile na kapcima tijekom šminkanja.

Ukratko, da budu strašno učinkoviti i brzi, a da su ujedno izuzetno nježni prema tankoj i osjetljivoj koži kapaka što je kombinacija koju je u praksi izuzetno teško ostvariti. Obično je ili jedno, ili drugo, a ja mogu s ponosom reći da sam obje karakteristike uspjela više nego uspješno utkati u svoje kistove, kaže Petra čiji su kistovi izrađeni od najfinijeg razreda kozje dlake koja se u krajnji oblik slaže ručno, bez rezanja dlak, tako da apsolutno svaka pojedina dlačica u glavi svakog kista zadržava prirodno suženi, ultra nježni vrh - kao vlas kose koja nikad nije bila odrezana.

I to je ono što ove kistove bitno razlikuje od strojno rađenih kistova, čije se glave najčešće ugrubo slože, a zatim oblikuju šišanjem do zadovoljavajuće točnosti oblika, što rezultira puno oštrijim dlačicama i grubljim kistovima, objasnila je, a onda dodala kako je glavu takvog kista izuzetno teško složiti zbog čega ta vještina zahtijeva majstora s barem deset godina iskustva.

I zato sam od prvog trenutka znala da ću izradu svojih kistova povjeriti jedino i isključivo vrhunskim artizanima iz japanskog gradića Kumana.

Kumano se nalazi u blizini Hiroshime, a poznat je kao globalna prijestolnica i kolijevka ručne izrade najkvalitetnijih kistova koje svjetsko tržište nudi budući da njegovi stanovnici ovaj predivni zanat razvijaju gotovo 200 godina i zaista su ga podigli na razinu prepoznatljive tradicije i umjetnosti, rekla je Petra čiji kistovi imaju dršku izrađenu od japanskog javora, a njihov dizajn inspiriran predivnim Jadranskim morem.

Slika nije dostupna Žene ih vole: Pet tekućih pudera s najprirodnijim nijansama

Izrada traje zaista dugo budući da se kistovi izrađuju ručno, a cijeli proces otežava činjenica što moji kistovi nisu private labeled (što znači da nisam uzela već postojeće modele pa na njih nalijepila svoje ime), već su u potpunosti dizajnirani od nule. Zbog toga tijekom stvaranja prolazimo kroz mnogo prototipa jednog te istog modela dok konačno ne dođemo do finalne verzije s kojom sam u potpunosti zadovoljna, kaže Petra koja danas ne krije zadovoljstvo jer su se sav stres i trud isplatili.

NIJE GOTOVA

I još uvijek mi je pomalo nestvarno da sam ostvarila svoj san i da danas imam prvi hrvatski brend kistova izrađenih u Japanu.

Reakcije okoline su super pozitivne - do te mjere da često ostanem bez riječi na svakodnevne predivne komentare podrške. Kupci su prezadovoljni kistovima, i to je ono što mi je najvažnije.

Presretna sam što su moji klijenti prepoznali kvalitetu i ne mogu obuzdati sretan osmijeh svaki put kad mi kažu da su vjerovali kako će kistovi biti super, ali da su uživo totalno premašili i najveća očekivanja.  Osim toga, preponosna sam što identične povratne dojmove dobivam i od svojih kolega vizažista koji itekako znaju što je kvalitetan kist, kaže Petra koja će uskoro u Zagrebu otvoriti i studio za šminkanje i mjesto na kojem će svi koji to žele moći pogledati i sprobati kistove.

U planu je i proširenje kolekcije kistova. Već radi na nekoliko novih modela za rumenilo, bronzer i puder u orahu, a njezina misija je, kaže, proširiti svijest o tome kako su vrhunski alati izuzetno važni te kako je bolje imati dva super kvalitetna kista, nego deset loših koji će vam grebati, iritirati i natezati kožu tijekom šminkanja.

Osim toga, želim sa svima podijeliti svoju ljubav prema ovom predivnom japanskom zanatu i spojiti ga s promocijom naše Hrvatske. Želim da se svaka žena dok se šminka osjeća kao kraljica te da izgradi malu, ali super kvalitetnu kolekciju The Brush Stash kistova nakon kojih više neće htjeti koristiti druge, zaključila je.

Kistovi za šminkanje The Brush Stash - 7 Kistovi za šminkanje The Brush Stash (Foto: The Brush Stash/Petra Sušanj)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju