S početkom rujna klimatološki smo ušli u jesen. Iako su dani još topli i možemo uživati u kratkim rukavima i ispijanju kava na otvorenom, večeri postaju sve hladnije, a stiže nam i najavljeni pad temperatura. Osim nas, tome se moraju prilagoditi i biljke na našim balkonima ili u vrtovima.

Galerija Jesensko cvijeće na balkonu Jesensko cvijeće na balkonu Jesensko cvijeće na balkonu +2 Krasula

Tijekom ljetnih dana uživamo u raskoši boja cvijeća, a to ne mora stati ni s ulaskom u njegovu posljednju etapu. Uz samo nekoliko biljaka i najmanji balkon možemo učiniti pravom kasnoljetnom oazom.

Pritom samo treba paziti na to da biramo biljke koje mogu preživjeti prve magle i hladnije večeri i noći, kao i one kojima nije nužna cjelodnevna sunčeva svjetlost.

U nastavku donosimo neke od njih. Ono što im je zajedničko je to što sve one zahtijevaju minimalnu brigu, a naše će balkone, prozore i vrtove još tjednima, pa i mjesecima činiti uistinu šarenima.

1. Maćuhice

Naizgled krhke maćuhice savršen su odabir kada biramo kasnoljetnu i ranojesensku paletu biljaka. Štoviše, toliko su otporne da mogu preživjeti čak i na temperaturama do -23 stupnjeva Celzijusa, što ih čini uistinu prvim izborom za tjedne i mjesece pred nama.

Lako ih je prepoznati po baršunastom peteročlanom cvijetu s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta. Moguće ih je pronaći u uistinu različitima bojama: od bijele, žute, do ljubičaste, plave, narančaste, crvene, tamnoplave, a ono što im također ide u prilog je to što mogu uspijevati i u sjenovitom području.

Dakle, imate li balkon ili vrt okrenut prema sjevernoj ili zapadnoj strani svijeta, maćuhice to neće spriječiti u njihovom rastu.

Jesensko cvijeće na balkonu Maćuhice (Foto: Living4media)

2. Ukrasni kelj

Savršen sklad zelene i tamnoružičaste boje, koji svojim izgledom podsjeća na povrće, jer to zapravo i jest, ukrasni je kelj. Njegovi su listovi neobično naborani, nalik na čipku, a njihova intenzivno jaka ljubičasta ili tamnoružičasta boja pojavljuje se tek kada temperature padnu na oko 10 stupnjeva Celzijevih. Ti obojeni novi listići izbijaju iz sredine biljke, pa će se i usred hladnijih jesenskih dana činiti kao da vam je balkon procvjetao.

Dvije-tri izdržljive biljke dovoljne su da i tijekom kasnog ljeta i rane jeseni uživamo u balkonu ili vrtu.

Za što bolji dojam najbolje je posaditi nekoliko njih zajedno u veću teglu, i to je zapravo dovoljno da se balkonu ili vrtu pruži neodoljiv izgled. Naime, jedan ukrasni kelj može narasti i do 20 cm u visinu te do 60 cm u širinu.

Jesensko cvijeće na balkonu Ukrasnom kelju ne smeta mraz (Foto: Living4media)

3. Zvjezdan

Za ljubitelje ružičastih i ljubičastih tonova idealan dodatak balkonu, vrtu ili prozorskoj dasci je zvjezdan. Riječ je o trajnici koja raste u malim grmovima, a poznato je preko 170 vrsta. U Hrvatskoj su najčešći zlatni zvjezdan, brdski zvjezdan, te planinski i obalni zvjezdan, koji rastu samoniklo. Ime su dobili po tome što svojim malim raspršenim laticama uistinu podsjećaju na zvijezdu.

Kako je riječ o zimzelenoj biljci, zahtijeva minimalnu brigu, a budući da ga u kasno ljeto i ranu jesen rado posjećuju kukci, s ovom ćete biljkom uistinu i na najmanjem balkonu imati pravi doživljaj prirode.

Koje god biljke odabrali, uživajte u svakom njihovom novom cvijetu i iskoristite svaki topli trenutak u svojoj maloj oazi.

Jesensko cvijeće na balkonu Zvjezdan (Foto: Living4media)

4. Tustika ili krasula

Tustika, koja je kod nas poznatija kao krasula ili japansko drvo novca, svojim izgledom podsjeća na manju verziju stabla, a ono što je najbolje je to što se nakon rane jeseni može prenijeti u dom te je se tada može tretirati kao kućnu biljku.

Dovoljno ju je zalijevati jednom mjesečno, a i tada ne pretjerivati količinski, jer pripada porodici sukulenata, koji su poznati po tome što jako dugo u svojim mesnatim listovima zadržavaju vodu.

Iako ćete je sada u cvjećarnicama pronaći kao isključivo zelenu, tijekom hladnijih mjeseci iznenadit će vas svojim zvjezdolikim bijelim ili ružičastim listovima.

Jesensko cvijeće na balkonu Krasula (Foto: Living4media)

5. Japanska šumarica

Za ona mjesta koja gotovo nikada ne vide sunce savršen je odabir japanska šumarica. Riječ je o trajnoj zeljastoj biljci iz porodice žabnjaka, a vrlo se lako može prepoznati po nježnim bijelim cvjetovima sa žutim prašnicima. Elegantne stabljike, koje mogu narasti i više od metra, zajedno sa svojim cvjetovima pružaju svoje najbolje ruho od kraja kolovoza do listopada.

Međutim, ako imate kućne ljubimce, pripazite na to da ne dolaze u kontakt s ovom biljkom jer je za njih otrovna.

Jesensko cvijeće na balkonu Japanska šumarica (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju