Maćuhice izgledaju nježno i delikatno, ali to ljupko cvijeće zapravo je vrlo otporno te može preživjeti i temperature do -23 Celzijeva stupnja. Upravo zbog svoje nezahtjevnosti maćuhice spadaju među najpopularnije balkonsko i vrtno cvijeće, a smetaju mu jedino velike vrućine. No i tada ih se može uspješno zaštititi.

Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

Cvjetovi maćuhice tijekom zime često ostanu pod snijegom, a ovaj otporan cvijet može podnijeti temperature do -23 stupnjeva Celzijevih

Postoji mnogo sorti maćuhica, a razlikuju se po boji cvijeta, koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste: plavoj, purpurnoj, žutoj, narančastoj, crvenoj. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja, često s tamnopurpurnom sredinom cvijeta.

Maćuhica naraste 20 do 30 centimetara u visinu, a baršunasti cvjetovi promjera su pet do deset centimetara. Sadi se na gredice, obrube, kamenjare i u cvjetne posude. Za proljetnu cvatnju vrlo se često kombinira s lukovičastim cvijećem.

Ponekad maćuhice procvatu već u jesen, pa im cvjetovi tijekom zime često ostanu pod snijegom, a mogu podnijeti temperature do -23 Celzijeva stupnja. Cvatnja se nastavlja u proljeće i traje sve do početka ljeta.

Zumbuli - 3 Kako samo miriše! Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula

Siju se u srpnju na zaštićeni gredicu ili u sandučić, jednom pikiraju i sade na stalno mjesto u vrtu najkasnije do rujna. Ako ih namjeravate posaditi na neki izloženi položaj, tada je bolje da prezime u toplome do sadnje u rano proljeće. Mogu se posijati u zaštićenome šest do osam tjedana prije sadnje na otvorenom i cvatnje u proljeće.

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Smetaju im jedino velike vrućine.

Orhideja Orhideja: Šest pravila uz koje će osjetljive ljepotice (napokon) procvjetati

Jarke boje ciklame uljepšavaju zimske dane "Cvijet iskrenosti": Pet savjeta uz koje će ciklama trajati do sezone božura

Njega maćuhica uključuje redovito zalijevanje uz povremeno prihranjivanje. Stavljanjem malča oko biljke zaštitit će se korijen od vrućine. Uklanjanjem ocvalih cvjetova produljit će se cvatnja.

Kada je riječ o sortama maćuhice, skupina Hiemalis najzahvalnija je jer nakon ljetne sjetve procvatu već u jesen i ponovno nakon otapanja snijega. "Riesen" ili divovske maćuhice imaju promjer cvijeta 10 centimetara, a velika su im konkurencija hibridne sorte F1 iz skupine Majestic Giants iz Japana. Sorta Molly Sanderson zbog svoje gotovo crne boje izgleda zaista posebno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju