Istraživanja pokazuju da je naša mašta učinkovita za smanjenje tjeskobe ili anksioznosti. Kako je ona često povećana ili čak uzrokovana našom maštom, možemo upotrijebiti moć mašte da je smanjimo.

 

Što je anksioznost?

Bojazan, nepoznat osjećaj u nama koji ne jenjava i koji nam ne da da se nosimo s uobičajenim životnim situacijama poput odlaska na posao, upoznavanja novih ljudi ili bilo koje nove stresne situacije, ima svoje ime. Riječ je o anksioznosti ili tjeskobi koja svakodnevicu može pretvoriti u pravu bitku.

Osim što drastično utječe na radnje koje se drugima čine kao najnormalnija stvar na svijetu, anksioznost osobe teško pada i njezinim bližnjima. Ipak, ovoj se mentalnoj bolesti posvećuje premalo pažnje, a sam pridjev "anksiozan" često se pogrešno koristi.

Radi se o strepnji koju netko osjeća kad procjenjuje da njegova cjelokupna životna situacija nadilazi njegove sposobnosti. Drugim riječima, osoba je anksiozna kad procjenjuje da nije u stanju izaći na kraj sa životnom teškoćama.

To obično traje duži vremenski period, a osjećaj je vezan uz budućnost.

Može se pojaviti kada prekinemo vezu i ne možemo ni zamisliti kako će nam izgledati budućnost bez te osobe, kada postajemo roditelji, kada izgubimo posao ili člana obiteljii slično.

No čak i u takvim situacijama naša mašta može imati veliki utjecaj na to kako se osjećamo.

Kako smanjiti anksioznost?

Zato predlažu nekoliko tehnika koje koriste našu maštu i osjetila kako bismo smirili stanje anksioznosti.

1. "Napuhavanje" balona
Zamislite balon unutar vašeg trbuha nekoliko centimetara ispod pupka. Polako udahnite dok brojite do tri te zamislite kako se balon širi. Zatim polako izdahnite i zamislite kako se balon ispuhuje.
Ponovite to nekoliko puta, a kada osjetite da ste opušteni, nastavite držati oči zatvorenima te zamislite lijepo mjesto u kojem biste voljeli biti, bez obzira na to jeste li bili tamo u prošlosti ili ne. Vizualizirajte. Je li to uz more, na udaljenom otoku, na vrhu planine, u šumi ili negdje drugdje?

Koje zvukove možete čuti tamo? Zvukove životinja, vode, vjetra, nečiji glas ili nešto drugo? Što možete osjetiti? Miris oceana, cvjetni miris ili nešto drugo?

Provedite tako dvije do tri minute i otvorite oči.

2. Zamislite svoj dan iz snova
Zatvorite oči i zamislite kako bi izgledao vaš dan iz snova. Što biste radili? Gdje biste bili? Vizualizirajte detalje svojeg fantastičnog dana kao da se događa upravo sada i odvojite vrijeme za uživanje u tim detaljima.

Anksioznost je obično vezana uz budućnost i može nam itekako zakomplicirati svakodnevicu.

Vizualizacija "nemogućeg" to će učiniti mogućim u vašem mozgu i ublažit će osjećaj tjeskobe.

3. Pokrenite svoje tijelo
Kada nas uhvati osjećaj anksioznosti, on može prožeti cijelo tijelo. Počinje se širiti u prsima, pa prema rukama, a u nekim slučajevima i čitavim tijelom. Taj osjećaj mora izaći iz nas, a pokretanje tijela najbolji je način za to.

Zamislite ples ili pokret koji vas opušta. Što bi to bilo? Istražite te različite pokrete i saznajte koji od njih najbolje djeluje na smanjenje vaše tjeskobe. To može biti trčanje, odlazak u teretanu, joga, pilates ili obično istezanje mišića.

4. Zamislite svoju sretnu boju
Kakve je boje odjeća u kojoj se najbolje osjećate? Koje boje prevladavaju u vašem domu? Predmeti koje boje uvijek privuku vašu pažnju u trgovini?

Odgovori na ta pitanja pomoći će vam da shvatite koja je vaša sretna boja. Kada osjećate tjeskobu, pokušajte se zamisliti u sobi te boje.

Slika nije dostupna Do boljeg raspoloženja u 60 sekundi: Ilustracije koje će vam pomoći ako ste anksiozni

Duboko udahnite i izdahnite dok vas u mislima obavija ta boja. Ponovite nekoliko puta.

5. Posegnite za glazbom
Zamislite pjesmu ili ritam koji vas opušta. Uz kakve se note najbolje osjećate? Na mobitel stavite posebnu mapu s takvim pjesmama kako bi vam bila pri ruci kada osjetite tjeskobu. Stavite slušalice te nekoliko minuta duboko dišite.

Ne pomogne li nijedan od ovih savjeta, odnosno ako je vaša anksioznost svakim danom sve veća, svakako potražite stručnu pomoć. Možete se javiti na odjele dnevnih psihijatrijskih klinika svoje županijske bolnice ili potražiti pomoć privatnog psihoterapeuta ili psihologa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju