Mogu li se narcisoidne osobe zaljubiti? Ovo pitanje, često je predmet žestoke rasprave. Većina stručnjaka nedvojbeno kaže: da. Iako narcisi nemaju sposobnost partnera voljeti u tradicionalnom, klasičnom smislu, oni vole na svoj način.

Ako ste iskusili vezu s narcisom, znate da je u početku idilično, a kasnije vrijeme pokaže da se protiv nekih osobina ne možemo boriti.

U početku narcisoidna osoba partnera obasipa pažnjom, komplimentima i darovima, a kasnije dolazi do situacije kad se narcisoidna osoba povuče i zatvori u sebe, a brojni su slučajevi, kažu stručnjaci, da takve osobe postanu i nasilne.

Elinor Greenberg, psihoterapeutkinja za poremećaje ličnosti zaključuje da se narcisoidne osobe mogu zaljubiti, ali da ne mogu održavati odnos i razvijati dublje osjećaje od zaljubljenosti.

Oni jednostavno ne uživaju dovoljno u toplini koju romantičan odnos nosi, a kompromis, koji je ključan faktor u svakoj vezi, njima je stran pojam.

Narcisi ne žele povjerovati da ih partner voli. To se najčešće događa iz razloga što oni ne mogu dati potrebnu količinu ljubavi pa vjeruju da je ne mogu niti dobiti. Narcisoidne osobe često maštaju o savršenom odnosu, kaže Elinor.

Savršen odnos ne postoji jer život nije savršen. To je elementarni koncept koji narcisi ne mogu shvatiti pa ih njihova nerealna očekivanja sputavaju u razvijanju odnosa. Iz takvog pogleda na svijet javlja se frustracija koja može negativno utjecati na partnera.

Moj muž nije trebao povisiti ton ili me udariti, jer su njegove metode nasilja bile riječi koje su me mogle povrijediti više i oštrije nego što bi nož ikad mogao, uništavajući svaki osjećaj samopouzdanja koji sam ikad imala, priznaje Megan Holgate, trenerica za život i razvode.

U nastavku pročitajte pet razloga zašto narcisoidne osobe ne mogu ostati u ljubavnom odnosu.

Opterećeni su idealnošću

Narcisoidne osobe žive u nekom svom idealnom svijetu koji se ne temelji na realnosti. Oni imaju problem s pretvaranjem ideja u realnost jer očekuju previše od života. Također, smatraju da sve rade bolje od drugih pa i da vrijede više od drugih.

Možemo sanjati o životu u luksuznoj vili na najljepšoj plaži, ali na kraju dana znamo da nismo milijunaši da i se to neće dogoditi. Mi prihvaćamo skromniji život i pokušavamo biti sretni s onim što imamo. Narcisi ne.

Narcisa ne zanima što partner osjeća

Osobe koje su u vezi s narcisom, osjećaju se poput spremnika za kisik koji nose ronioci. Damo im zalihe onoga što im je potrebno, a kad uzmu sve što im treba od nas, odbace nas bez razmišljanja, kaže životna trenerica Megan Holgate.

Ovaj način funkcioniranja, stručno se naziva „narcisoidna ponuda“. Pojam je uveo psihoanalitičar Otto Fenichel, još sredinom prošlog stoljeća. Ljudima je potrebna neka vrsta divljenja, međuljudske podrške i prihvaćanje okoline. To je jako bitno za samopoštovanje, a kod narcisa to nedostaje.

Uvlače partnera u začarani krug

Jednostavno rečeno, ako narcis ne prekine vezu, vjerojatno će njegov partner. Narcisoidne osobe karakterizira potpuni manjak empatije, manipulativna priroda i verbalno nasilje koje nije pogodno za zdrav i ispunjen odnos.

Istraživanja pokazuju da narcisi na šarmantan način mogu situaciju okrenuti u svoju korist i manipulirati partnerovim osjećajima kako bi im se vratili nakon prekida.

Često partneri koji su bili s narcisom u vezi mislile da su oni krivi za prekid i da trebaju inicirati pomirenje.

Problematično je što na ovaj način narcisi mogu odugovlačiti odnose za koje je jasno da nemaju smisla i tako partnera uvući u začarani krug razočarenja.

Slika nije dostupna Moja veza s narcisom: Što su skrivale idilične fotografije?

Okolina ih razotkriva

Ako partner koji je s narcisom u vezi ne vidi kako se prema njemu odnosi, netko drugi će vidjeti. Većina ljudi ima sustav podrške pa će prijatelji i obitelj primijetiti problem i savjetovati osobu koja je žrtva narcisoidnog ponašanja da otvore oči i sagledaju situaciju u kojoj su ne našli.

Mnogi će reći da u ljubavnim odnosima ne treba slušati mišljenje okoline, ali ako vam netko više puta kaže da je primijetio vašu tugu i nezadovoljstvo, trebate razmisliti o svojoj vezi i pokušati naći rješenje koje je najbolje za vas. Prijatelji i obitelj su, tako, jedan od razloga zašto narcisi neće ostati dugo u vezi.

Šah Četiri rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Uvijek bi htjeli više

Četiri riječi koje najbolje opisuju narcisoidnu osobu: Ništa nije dovoljno dobro. Potrebe narcisa uvijek rastu, bez obzira na to što imaju, oni će uvijek htjeti više. Istraživanja pokazuju da je narcisima teško donositi odluke, a kad je napokon donesu, nezadovoljnu su jer misle da su trebali postupiti na neki drugi način. To je izvor njihove frustracije pa ne čudi da su uvijek nezadovoljni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju