Da snaga i ljepota itekako idu zajedno, pokazuje mnogima omiljeno ljetno cvijeće – gladiole ili u narodu poznatije kao sabljice.

Galerija Gladiole Gladiole - 8 Gladiole - 7 +6 Gladiole - 6

Ove ponosne ljepotice čiji se raspon cvjetova kreće od žute, narančaste bijele, crvene, ružičaste, ljubičaste pa sve do plave, ovih tjedana krase naše vrtove i tržnice, te se nerijetko upravo njima tvore najšareniji ljetni buketi.

Njihova je pak povijest itekako bogata. Prvi zapisi o gladiolama potječu još iz stare Grčke i Rima. Naime, grčki botaničar i filozof Theophrast zabilježio je kako je gladiola rasla kao korov između žita te se od nje koristila samo lukovica u svrhu prehrane ljudi.

Rimski književnik Plinius zabilježio je pak kako su se lukovice vadile iz zemlje, sušile i potom koristile za izradu preparata za liječenje.

Gladiole - 8 Gladiole u vazi mogu izdržati i duže od tjedan dana (Foto: Living4Media)

Tek je u 19. stoljeću dobiven njihov današnji izgled i dekorativna svrha, i to kada je britanski vrtlar križao nekoliko vrsta gladiola. Tako je s godinama od nekadašnjih izvornih sedam vrsta gladiola nastalo njih preko dvije tisuće.

Danas gladiole, čiji latinski naziv Gladiolus inače označava mač, simboliziraju snagu, strast, zaljubljenost i ljepotu, a njihovi veliki, šareni cvjetovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

No da bi gladiole koje smo jednom odrezali ili kupili na tržnici što duže trajale u vazi, potrebno je pripaziti na nekoliko stvari.

1. Uberite ih rano ujutro ili navečer
Imate li gladiole u svome vrtu, možete kontrolirati kada ćete ih ubrati. Vrtlari preporučuju da to bude ili rano ujutro dok vanjska temperatura još nije na svome vrhuncu ili pak kasno navečer.

Naime, tada su njihovi cvjetovi djelomično zatvoreni, odnosno biljka je u djelomičnom stanju mirovanja, dovoljno hidratizirana te im prijelaz iz vrta u unutrašnje prostore, gdje je temperatura ljeti znatno niža, neće predstavljati velik šok, Samim time će i duže trajati u vazi.

Slika nije dostupna Skromna i raskošna hortenzija: Sva lica nježnog cvijeta koji obožavaju mladenke

2. Režite ih pod određenim kutom
U vrtlarstvu postoji nepisano pravilo da se stabljike biljaka nikada ne smiju rezati potpuno ravno, a to vrijedi i za gladiole. Preporučuje se da rez uvijek bude kosi jer će biljka time imati i veću površinu kroz koju će moći upijati vodu.

Ako ste gladiole kupili na tržnici ili u trgovini te primijetite da nisu tako rezane, napravite to sami prije nego što ih stavite u vazu.

Redovito mijenjanje vode i rezanje stabljike pod određenim kutom produžit će vijek trajanja buketa gladiola

3. Odaberite visoku, čvrstu vazu
Zbog svoje veličine i obilja cvjetova na stabljikama, gladiole su poprilično teške pa im zato treba čvrsta, stabilna i visoka vaza koja se neće prevrnuti.

U slučaju da nemate onu koja je dovoljno stabilna, dodajte na dno nekoliko ukrasnih kamenčića koji će je držati na mjestu.

4. Brinite o vodi u vazi
Gladiole u vazi mogu izdržati i duže od tjedan dana, a da bi to uistinu bilo tako, potrebno im je pružiti primjerene uvjete. Prije svega, potrebno je mijenjati vodu svaka dva do tri dana, a pritom treba imati na umu i to da nova voda mora biti barem približno iste temperature kao ona koja se trenutno nalazi u vazi kako bi se biljka jednostavnije prilagodila tim novim uvjetima.

Cilj redovitog mijenjaju vode je što je više moguće smanjiti razvoj bakterija jer su upravo one krivci za brzo truljenje i sušenje biljaka. Predlaže se i „dohranjivanje“ vode tekućinama koje možete kupiti u svakom vrtnom centru.

Također postoji i nekoliko trikova iz kućne radinosti koji mogu pripomoći dužem vijeku gladiola, a sastojke za sve njih već imate. Primjerice, predlaže se da na dno vode stavite jednu bakrenu kovanicu jer će otpuštanje bakra iz kovanice spriječiti kiseljenje vode. Drugi način je da u vodu dodate jedan aspirin jer će on spriječiti razvoj gljivica i bakterija.

5. Redovito uklanjajte osušene dijelove
Dakako, ni uz sve trikove gladiole ne mogu biti vječno u vazi, no jednom kada i primijetite osušene cvjetove i listove, naprosto ih odstranite i uživajte u ostatku buketa.

Odstranjivanje suhih listova omogućit će veći protok kisika ostatku cvijeća, a samim time ćete rok trajanja svog šarenog čuda produžiti još za koji dan.

Gladiole - 3 Gladiole - 3 (Foto: Living4Media)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju