Hortenzije su postale omiljena dekoracija mnogih interijera, cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji, a o čemu ovisi boja njihovih nježnijh cvjetova, pročitajte u nastavku.

Galerija Hortenzije Hortenzije Hortenzije +8 Hortenzije

Nakon magnolija i božura dobili smo novu cvjetnu zvijezdu Instagrama. Hortenzija (lat. Hydrangea) nezaobilazna je kod svih unutarnjih i vanjskih ljetnih "scenografija".

U Europi se uzgaja već stoljećima, većinom u vrtovima i parkovima, a njezine su šarene, cvjetne lopte odnedavno omiljena dekoracija u mnogim interijerima.

Hortenzija je jedan od rijetkih cvjetova koje možemo, bez imalo razmišljanja, svrstati u određeni stil uređenja. A taj je stil shabby chic.

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong, naziva ih otkucajem srca.

Ovo nježno i romantično cvijeće obožavaju mladenke, a sve češće u prolazu možemo vidjeti žene s naramkom hortenzija, iako, moramo priznati, nisu najugodnijeg mirisa.

Hortenzije Hortenzije (Foto: Living4media)

Hortenzije trebaju vodu; puno vode, što se može iščitati iz njihova imena - hydro, što znači 'voda'. Cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji. Crvene su hortenzije posebno zanimljive. 

Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem rastu. Ako hortenzija cvijeta plavo, znači da je tlo vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visok udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnom tlu, čiji je pH do 7, bit će ružičasta ili crvena. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

Hortenzije Hortenzije (Foto: Living4media)

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong naziva ih otkucajem srca.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani, što znači da u hortenzijama možemo uživati tijekom cijele godine.

Hortenzije se odlično uklapaju u svečane bukete Hortenzije se odlično uklapaju u svečane bukete (Foto: Living4media)

Tri glavna savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu +10 Hortenzije na balkonu

Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 4 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 5 +11 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 6

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju