Martin Luther King je jednom prilikom rekao da na kraju nećemo pamtiti riječi svojih neprijatelja, već šutnju svojih prijatelja. I upravo je zbog toga tajna čvrstog (prijateljskog) odnosa otvorena i iskrena komunikacija koja će nam poslužiti kao sredstvo rješavanja svakodnevnih životnih problema.

Mnogi će se složiti da je prijateljstvo najvažniji odnos u životu. Prava prijateljica je uvijek tu za nas, izvlači iz nas ono najbolje i zbog nje se čini kao da nikada nismo sami. Svaki problem pronađe svoje rješenje, a sretni životni trenutci su još posebniji kad ih imamo s kime podijeliti.

Međutim, svaki odnos pa tako i prijateljski, s vremena na vrijeme naiđe na kušnju. I to je sasvim normalno. Kvalitetu našeg odnosa ne određuju emocije u nama, već način na koji ćemo ih kontrolirati i o njima komunicirati.

Ljubomora i zavist su normalne ljudske emocije koje nam pokazuju da trebamo zaštititi ono što nam je važno. Ove emocija ne određuju dobrotu ili kvalitetu neke osobe, ali je vrlo važno priznati kako se osjećamo i pokušati riješiti problem koji u konačnici može rezultirati narušavanjem ili prekidom odnosa koji nam je iznimno važan.

Ipak, za ljubomoru ima puno više mjesta u ljubavnim odnosima, nego u prijateljskim pa je za dobrobit odnosa vrlo važno prepoznati ljubomornu prijateljicu i na vrijeme razgovarati o onome što vam smeta i što bi moglo vaš odnos pretvoriti u pravu muku.

U nastavku pročitajte pet znakova da je vaša najbolja prijateljica zapravo ljubomorna na vas.

1. Ne reagira pozitivno na vaše lijepe vijesti

Upravo ste dobili povišicu. Prva stvar koja vam je pala na pamet je nazvati najbolju prijateljicu i javiti joj sretne vijesti. Već imate u glavi ideju kako poslije posla svoju srodnu dušu vodite na džin-tonik. Međutim, s druge strane dobijete negodovanje, isprike i izlike pa vaša lijepa situacija pada u drugi plan. Ako nekoga smatrate najboljim prijateljem, vjerojatno ćete i sami primijetiti da nije sretan zbog vas, a to je prvi znak da imate ljubomornu najbolju prijateljicu.

2. Natječe se s vama

Prijatelji bi trebali biti u istom timu, a ne suprotnom. Primjerice, ako podijelite neku lijepu priču iz svoga života, a vaša prijateljica brže-bolje iz dubine svoga uma skuplja još veće i zanimljivije priče, znači da je ljubomorna na vas i da se s vama natječe.

3. Zbog nje se osjećate loše

Pravi prijatelji našu sreću smatraju svojom osobnom srećom. Ljubomorna prijateljica može učiniti da se osjećate krivima zbog svojih postignuća, bez obzira na to koliko ste bili sretni prije nego što ste s njom to podijelili. Također, ljubomorna prijateljica će vas uspjeh pripisati sreći, a ne vašem trudu i sposobnostima.

4. Bori se s nesigurnošću i samopoštovanjem

Ljudi koji nemaju razvijen osjećaj vlastite vrijednosti, osjećaju se inferiorno u odnosu na druge ljude, a posebno prijatelje, i skloniji su ljubomornom ponašanju. Istraživanje iz 2009., objavljeno u Journal of Abnormal Child Psychology, navodi kako se ovakve emocije obično formiraju u adolescentskoj dobi. Tinejdžeri koji su osjećali nesigurno u prijateljskim odnosima, obično su ljubomornije osobe od onih kojih su imali iskreno prijateljstvo od malih nogu.

5. Ne nudi vam svoju podršku i često započinje svađu

Ako planirate kupiti novi stan, a prijateljica vam iz dana u dan govori kako je to loša ideja, vrlo vjerojatno je ljubomorna na vas. Također, ako ste pronašli osobu koja vas se sviđa, a prijateljica vam (neutemeljeno) govori kako ta osoba nije za vas, to je također očiti znak ljubomore. Ovaki komentari vas mogu obeshrabriti i spriječiti u ostvarivanju svojih ciljeva pa otvoreno razgovarajte za dobrobit svoga odnosa.

Slika nije dostupna Udaljili ste se… Pet znakova da vam je prijateljstvo u ozbiljnoj krizi

Kako razgovarati s ljubomornom prijateljicom?

Najvažnije je detektirati problem. Zapitajte se, možda previše pričate o svojim postignućima pa to kod prijatelja izaziva negativnu reakciju? Također, pripazite kako ne biste upali u „zamku samoponižavanja“.

Najbolje prijateljice Koliko je poznajete? 20 pitanja o najboljoj prijateljici na koja biste trebali znati odgovor

Prijatelji koji se nađu u ovakvim situacijama prvo pozitivne stvari iz svoga života zadržavaju za sebe, a potom se krenu ponižavati u društvu ljubomornog prijatelja, kako ga ne povrijedili. Ovo su situacije koje odnos mogu učiniti toksičnim pa je bolje otvoreno i s razmijevanjem razgovarati o svemu što vas muči.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju