Izvedbom djela "Utjeha" Franza Liszta Matea Leko poručuje da umjetnost ništa ne može zaustaviti i da su čak i prazne dvorane utjeha i umjetnicima i publici za sve praznine koje je donijela godina pandemije diljem svijeta.

Tišina na pozornicama diljem svijeta ne znači i tišinu među umjetnicima. Hrvatska pijanistica Matea Leko nastupom u praznom teatru u ciparskom gradu Nikoziji svojoj publici i umjetnicima diljem svijeta prenosi glazbenu senzaciju i utjehu za sve praznine koje je godina pandemije ostavila u svim dijelovima svijeta.

Izvedbom djela "Utjeha" jednog od najvećih autora i pijanista svih vremena, Franza Liszta, mlada hrvatska pijanistica poručuje da ipak možemo popuniti prazna mjesta i dopustiti sebi da upijemo ljepotu unatoč praznom gledalištu.

U glazbenoj priči ovog tjedna predstavljam predivnu skladbu 'Utjeha' koju je prije 170 godina napisao Franz Liszt, mađarski kompozitor i virtuozni pijanist koji je svojevremeno bio superstar i rock zvijezda pijanizma. Njegov zanimljiv život, podijeljen između bezrezervnog uživanja u blagodatima ovog svijeta i duboke spiritualnosti u kasnijoj dobi, najbolje predstavljaju upravo njegove skladbe. Nadam se da će ova skladba i vama donijeti utjehu u teškoj godini, utjehu za sve prazne pozornice i ulice. Hvala vam što ste moja publika, hvala što popunjavate ova prazna mjesta!, riječi su zahvale koje je uputila Matea Leko nakon nastupa.

Jedna od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica nastupila je u 2000 km udaljenoj ciparskoj Nikoziji u "Nicosia Municipal Theatre", najvećem ciparskom kazalištu. Na ovim daskama nekoliko stotina puta je izveden popularni sirtaki - Zorbin ples, mjesto je to na kojemu su grčke tragedije i komedije iznova oduševljavale publiku i gdje je trenutno 1000 mjesta u publici već mjesecima - prazno. Mateu Leko kazalište je ugostilo kako bi skinuli prašinu sa Steinway klavira i ponovo čuli njegov čaroban zvuk.

Dojmljivim nastupom u praznoj dvorani ciparskog "Nicosia Municipal Thetare" Matea Leko nastavlja niz zapaženih izvedbi koje sa svojom publikom od nedavno dijeli putem YouTube kanala. Našu mladu pijanisticu, koja već nekoliko mjeseci živi i stvara na Cipru, pandemija je zatekla usred brojnih planova za daljnje nastupe. No, kao i drugi umjetnici, zatečena prazninama i tišinama novonastale situacije, Matea Leko se svojoj publici obratila putem novih kanala komunikacije. Svake subote u 19 sati donosi novu glazbenu priču kojom svoje gledatelje vodi kroz odabrane skladbe klasične glazbe, a kao velika ljubiteljica filmske glazbe prenosi i emociju brojnih suvremenih glazbenih autora.

Ova godina je donijela tišinu kakvu do sada nismo iskusili, ali umjetnost je uvijek pronalazila način da uobliči i prenese svu snagu emocija koje nas okružuju, kaže Matea Leko.

Nadam se da će Lisztova 'Utjeha' iz praznog ciparskog teatra biti utjeha i umjetnicima i publici u ovim teškim vremenima, da ćemo iz svega izaći povezaniji i da nećemo zaboraviti pružiti potporu umjetnicima diljem svijeta, ističe Leko.

Nastup u ciparskom "Nicosia Municipal Theatre" pogledajte na poveznici: https://bit.ly/2Bdij1g.

Na YouTube kanalu: https://bit.ly/3heOf4M Matea Leko do sada je izvela djela među kojima su Bach, Debussy, Rachmaninov, ali i filmski klasici poput nedavno preminulog Ennia Morriconea, skladba iz filma La La Land i dojmljiva izvedba The Dream is Collapsing iz filma Inception. Jedna od izvedbi predstavlja i suradnju s ponajboljim mladim ruskim violinistom, Yurijem Revichem.

Više o pijanističkoj karijeri Matee Leko na poveznici: http://www.matealeko.eu/.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju