Đačko doba možda je najljepše, ali isto tako nije nimalo lako. Vrijeme ispita posebno je zahtjevno i stresno za učenike, a pritisak i očekivanja su veliki. No pismo jednog ravnatelja škole donosi drugačiju perspektivu, vrijednu da se proširi što dalje.

 

Pismo u kojem se ravnatelj škole obraća roditeljima uoči ispitnih rokova viralno je već nekoliko godina, ali toliko je dobro da vrijedi podsjetiti se na njega. Prenosi ga i stranica Abeceda roditeljstva, a u pismu piše:

Dragi roditelji,

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kada biste razmisliti o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Pismo u kojem se ravnatelj škole obraća roditeljima uoči ispitnih rokova viralno je već nekoliko godina, ali toliko je dobro da vrijedi podsjetiti se na njega

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest, ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija.

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Niko Sablić i profesorica Lilijana Radobuljac iz Tehničke škola Nikola Tesla u Vukovaru Ona mijenja živote: Zagrljaj vukovarskog učenika dotaknut će sve one koji pamte svojeg najdražeg učitelja

Djevojčica uči Posljednji mjesec nastave: Kako pomoći djetetu da ispravi ocjene?

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. Ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno,

Vaš ravnatelj
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju