Ako pokušavate smršavjeti, odličan saveznik može vam biti planiranje obroka.

Pravilno planiranje obroka može vam pomoći da budete u kalorijskom deficitu potrebnom za gubitak kilograma, a da pritom vašem tijelu osigurate hranjive namirnice koje su mu potrebne za funkcioniranje i očuvanje zdravlja.

Osim toga, planiranje obroka pojednostavit će sam postupak pripreme obroka i uštedjeti vam vrijeme. Naravno, lakše je reći nego učiniti, zato u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji bi vam trebali olakšati planiranje.

1. Kalorijski deficit stvarajte pomoću hranjivih namirnica

Svi planovi za mršavljenje imaju jednu zajedničku stvar. Morate pojesti manje kalorija nego što ih potrošite. Međutim, iako kalorijski deificit pomaže u gubitku kilograma, bez obzira na to kako do njega došli, ipak vam treba biti bitno što i koliko jedete.

Zato bi dobar plan obroka trebao slijediti neke univerzalne kriterije:

- neka vaše namirnice budu bogate proteinima i vlaknima
- ograničite unos procesirane hrane i šećera
- u prehranu uključite raznovrsno voće i povrće

Slika nije dostupna Sok od tri namirnice koji smanjuje osjećaj gladi i potiče mršavljenje

Salata Potvrđeno: Koji su najbolji i najgori dani za početak dijete?

2. Izgled obroka

Kod izrade obroka u obzir uzmite gore navedene savjete, a kad "slažete" tanjur, započnite tako da trećinu do polovinu vašeg tanura napunite povrćem bez škroba. Ono ima malo kalorija, a osigurat će vam vodu, vlakna i mnoge potrebne minerale i vitamine.

Zatim jednu četvrtinu do trećinu vašeg tanjura napunite namirnicama koje su bogate proteinima kao što su primjerice meso, riba, tofu, a ostatak tanjura neka bude rezerviran za žitarice ili škrobno povrće, koji će vas opskrbiti bjelančevinama, vitaminima mineralima i dodatnim vlaknima.

Glad između obroka utažite pomoću "grickalica" koje su bogate proteinima i vlaknima. To može biti kriška jabuke s maslacem od kikirikija, povrće ili grčki jogurt s voćem i orašastim proizvodima.

3. Rad na održivosti plana

Mnogima se dogodi da krenu s nekim planom, ali čim naiđu na prvu prepreku, od njega odustanu. Međutim, postoje načini kako lakše slijediti plan bez odustajanja.

Smoothie 10 pravila svih dijeta koje donose rezultate

Slika nije dostupna Najguglaniji u 2019. godini: Način prehrane uz koji se kilogrami mnogo lakše tope

Kod planiranja obroka bitno je da odaberete način koji se najbolje uklapa u vašu rutinu, a evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

- ubrzajte pripremu obroka: Postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati pripremu obroka. Za početak držite se rutine i odaberite vrijeme u tjednu koje ćete iskoristiti za planiranje jela koja ćete kuhati u tjednu pred vama i odlazak po namirnice. U trgovinu uvijek odlazite s popisom jer ćete na taj način smanjiti vrijeme kupovine, a ako odjednom kuhate više obroka, počnite s onim koji zahtijeva najviše vremena. Postoji i cijeli niz recepata za čiju je pripremu potrebno 20-ak minuta, tako da vam vrijeme ne smije biti izgovor.

- pravilno skladištite i zagrijavajte obroke: Pravilno skladištenje obroka pomaže u očuvanju njihovog okusa i umanjuje rizik od trovanja hanom. Bitno je da hranu temeljito skuhate, a odmrznute obroke pojedite u roku od 24 sata od odmrzavanja.

KORISNA STRATEGIJA

U svakom slučaju, planiranje obroka dobar je pomoćnik u skidanju kilograma, može biti jednostavno i uštedjeti vam mnogo vremena. Također, planiranje obroka smanjit će vjerojatnost da vratite izgubljene kilograme i radi se o vrlo korisnoj strategiji za mršavljenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju