Treću godinu zaredom proljeće nam donosi poeziju jer se danas obilježava Međunarodni dan poezije, dan kada se u sklopu inicijative “Platite kavu stihom” Julius Meinl kava ili čaj, u odabranim lokalima diljem zemlje, plaćaju najvrjednijom valutom na svijetu – osjećajima pretočenim u stihove.

U Hrvatskoj je cijela ovogodišnja priča inicijative “Platite kavu stihom” započela projektom #poetryforchange u sklopu kojeg je škotski konceptualni umjetnik Robert Montgomery napisao stihove aplicirane na billboarde diljem metropole, a naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar ih je ilustrirao na zidu Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Njih dvojica ujedno su i ovogodišnji ambasadori inicijative “Platite kavu stihom” uz pjevačicu i TV voditeljicu Sanju Doležal te komičara, imitatora i voditelja Luku Bulića. Na današnjem druženju u Muzeju prekinutih veza, Sanja Doležal, Luka Bulić i Slaven Kosanović Lunar su s direktorom prodaje i marketinga te članom Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti Hrvatska, Markom Crnogorcem, predstavili javnosti inicijativu “Platite kavu stihom”.

“Naša inicijativa “Platite kavu stihom” u Hrvatskoj se održava treću godinu zaredom, a zadnje dvije godine postala je i globalni projekt. Sretni smo što se građani pozitivno odazivaju na ovaj projekt, što uistinu odlaze u kafiće i spremno pišu stihove kako bi “platili” svoju Julius Meinl kavu ili čaj stihom. Naša je želja oživjeti poeziju i riječi učiniti ponovno moćnim oruđem, u pozitivnom smislu. Osjećaj je izvanredan, voljeli bismo da svi diljem Hrvatske pokušaju.”, izjavio je Marko Crnogorac, direktor prodaje i marketinga te član Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti Hrvatska.

Slaven Kosanović Lunar je istaknuo: “Iako se ne izražavam riječima, izuzetno mi se svidjela inicijativa da se lijepim mislima i stihovima, nečim tako moćnim, na jedan dan pokuša svijet učiniti boljim mjestom. Svaka inicijativa tog tipa uvijek će mi biti draga i smatram da svi koji pokušavaju pridonijeti boljitku zajednice čine odličnu stvar.”

Važno je reći kako se inicijativa “Platite kavu stihom” ove godine u Hrvatskoj provodi u 150 lokala diljem zemlje, a u inicijativu se, na globalnoj razini, uključilo 30 zemalja. Stihovi koji se prikupe tijekom ovogodišnje inicijative poslužit će škotskom umjetniku Robertu Montgomeryju za izradu novog umjetničkog djela.