Treću godinu zaredom proljeće nam donosi poeziju jer se danas obilježava Međunarodni dan poezije, dan kada se u sklopu inicijative “Platite kavu stihom” Julius Meinl kava ili čaj, u odabranim lokalima diljem zemlje, plaćaju najvrjednijom valutom na svijetu – osjećajima pretočenim u stihove.

U Hrvatskoj je cijela ovogodišnja priča inicijative “Platite kavu stihom” započela projektom #poetryforchange u sklopu kojeg je škotski konceptualni umjetnik Robert Montgomery napisao stihove aplicirane na billboarde diljem metropole, a naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar ih je ilustrirao na zidu Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Njih dvojica ujedno su i ovogodišnji ambasadori inicijative “Platite kavu stihom” uz pjevačicu i TV voditeljicu Sanju Doležal te komičara, imitatora i voditelja Luku Bulića. Na današnjem druženju u Muzeju prekinutih veza, Sanja Doležal, Luka Bulić i Slaven Kosanović Lunar su s direktorom prodaje i marketinga te članom Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti Hrvatska, Markom Crnogorcem, predstavili javnosti inicijativu “Platite kavu stihom”.

“Naša inicijativa “Platite kavu stihom” u Hrvatskoj se održava treću godinu zaredom, a zadnje dvije godine postala je i globalni projekt. Sretni smo što se građani pozitivno odazivaju na ovaj projekt, što uistinu odlaze u kafiće i spremno pišu stihove kako bi “platili” svoju Julius Meinl kavu ili čaj stihom. Naša je želja oživjeti poeziju i riječi učiniti ponovno moćnim oruđem, u pozitivnom smislu. Osjećaj je izvanredan, voljeli bismo da svi diljem Hrvatske pokušaju.”, izjavio je Marko Crnogorac, direktor prodaje i marketinga te član Uprave tvrtke Julius Meinl Bonfanti Hrvatska.

Slaven Kosanović Lunar je istaknuo: “Iako se ne izražavam riječima, izuzetno mi se svidjela inicijativa da se lijepim mislima i stihovima, nečim tako moćnim, na jedan dan pokuša svijet učiniti boljim mjestom. Svaka inicijativa tog tipa uvijek će mi biti draga i smatram da svi koji pokušavaju pridonijeti boljitku zajednice čine odličnu stvar.”

Važno je reći kako se inicijativa “Platite kavu stihom” ove godine u Hrvatskoj provodi u 150 lokala diljem zemlje, a u inicijativu se, na globalnoj razini, uključilo 30 zemalja. Stihovi koji se prikupe tijekom ovogodišnje inicijative poslužit će škotskom umjetniku Robertu Montgomeryju za izradu novog umjetničkog djela.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju