Duhoviti igrokaz u stihovima "Plava boja snijega" napisao je načitaniji književnik za djecu Grigor Vitez. Predstavu je na kazališne daske Žar ptica postavio redatelj Leo Katunarić

Igrokaz "Plava boja snijega" napisao je jedan od najčitanijih književnika za djecu Grigor Vitez. Duhovitu predstavu s neobičnim likovima koji žive neobičnim životima režirao je Leo Katunarić.

U jednom dalekom kraljevstvu kralj Karaslav je naredio da snijeg bude plave boje. I ne samo snijeg. Sve je kako on kaže: gljive su žive, ovce cvrče kao cvrčci, ljudi su dvobojni, a magla se jede s orasima… Svi podanici kliču i vjeruju svom ludom Kralju. I svima će biti dobro, dok se netko ne pobuni.

Zašto onda pastir Kaloper jedini ne priznaje da je snijeg plav. Još gore, on tvrdi da uopće ne pada snijeg, nego da to cvijeće pada. I tko je ovdje lud, Kralj ili Kaloper? Ili, tko je luđi , Kralj ili Kaloper?

Sve je moguće ako smo jači od jakih, hrabriji od hrabrih ili "luđi" od "ludih".

Kralj svojim podanicima nudi laskavu pogodbu. Sve dok mu bez pogovora budu vjerovali, bit će im dobro. Čovjek se lako navikne na sve, ako nije gladan. Svi osim Kalopera, koji se pita da li uopće živimo, ako samo kimamo glavom. Čovjek je biće koje ne treba gospodara, čovjek može sve što hoće i još više od toga, kaže Kaloper, tražeći od ostalih da prestanu slušati Kralja, pa će vidjeti da umjesto snijega pada cvijeće!

Kako je Kaloper uopće uspio preživjeti Kraljev bijes, podlog mu savjetnika i ljubomornog generala? I kako je uspio pobijediti sve predrasude, odgovorivši točno na tri teška pitanja? I ne samo da je pobijedio predrasude. Dobio je Kaloper pola kraljevine i ruku princeze Krizanteme.

Sve je moguće – ovom prelijepom pričom poručuje nam Grigor Vitez. Sve je moguće ako smo jači od jakih, hrabriji od hrabrih ili …”luđi“ od „ludih”. Tekst je preuzet sa stranice kazališta Žar ptica.

Scenografiju je napravila Dinka Jeričević, a kostimografiju potpisuju Dženisa Pecotić i Zrinka Lukač. U predstavi Igraju: Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Vini Jurčić, Robert Španić, Boris Barukčić, Josip Brakus, Ognjen Milovanović.

Predstava je namijenjena djeci od 7 godina i traje 45 minuta, a na repertoaru kazališta Žar ptica je 6.5. 2018. godine u 11 sati.

U videu možete pogledati najavu predstave. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju