Kreativne aktivnosti, sudjelovanje u kulturnim ili umjetničkim događajima i aktivnostima poput plesa, pjevanja ili posjeta muzejima imaju pozitivan učinak na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Bavljenje glazbom i pjevanjem pokazalo se korisnim kada je posrijedi poboljšanje pažnje i pamćenja među osobama koje pate od demencije, stoji u objavi regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa sjedištem u Kopenhagenu. Do takvih se zaključaka došlo na temelju istraživanja više od 900 publikacija o koristima što ih umjetnost ima na pojedinca od djetinjstva preko odrasle dobi do starosti.

Sudjelovanje u kulturnim ili umjetničkim događajima i aktivnostima poput plesa, pjevanja ili posjeta muzejima imaju pozitivan učinak na fizičko i mentalno zdravlje

Navedeni primjeri ukazuju na koji se način uz pomoć umjetnosti možemo nositi s 'lošim' ili složenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, pretilosti ili lošega mentalnog zdravlja, rekla je Piroska Ostlin, privremena regionalna ravnateljica WHO-a. Istraživanje je pokazalo da slušanje glazbe utječe na kontrolu razine glukoze u krvi tijekom uobičajenih i stresnih situacija kod osoba koje boluju od dijabetesa, stoji u izvješću.

Rezultati studije upućuju i na to da su sasvim mala djeca kojoj su roditelji čitali prije spavanja "imala kvalitetniji i dulji san" te da im je "koncentracija u školi bila bolja".

Haljina Jennifer Grey iz 'Prljavog plesa' imala je po sebi ispisane citate iz Biblije - 2 Let's dance! Najbolji razlozi zbog kojih trebamo plesati kada god nam se pruži prilika

I slušanje omiljene glazbe ili bavljenje ručnim radovima može biti korisno te pridonijeti poboljšanju općega zdravstvenog stanja. To se odnosi na ublažavanje "nuspojava liječenja raka, poput umora, nedostatka apetita, kratkoće daha i mučnine".

Žena pjeva Zašto biste što češće trebali pjevati pod tušem (ili bilo gdje drugdje)?

WHO posjeća da se umjetnost dijeli na pet kategorija: izvedbene umjetnosti (glazba, ples, pjevanje, kazalište), likovne umjetnosti (zanati, slikanje, fotografija), književnosti (pisanje, čitanje), kulture (posjećivanje muzeja, koncerata, kazališta) i internetske umjetnosti.

Rezultati obuhvaćaju publikacije na ruskom i engleskom jeziku objavljene u razdoblju od siječnja 2000. do svibnja 2019. godine. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju