Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja. Bez sumnje najljepša fizička aktivnost jača naše tijelo i duh, a u nastavku provjerite zašto biste svaki dan trebali zaplesati.

Trebamo plesati zato što ples…

1. Sagorijeva kalorije. Ples je sjajna tjelovježba za cijelo tijelo, a procjenjuje se da sagorijeva između 10 do 20 kalorija po minuti, ovisno o intenzitetu i brzini plesa.

2. "Čisti" krv. Istraživanja su pokazala da pomoću plesa smanjujemo razinu lošeg kolesterola u krvi (LDL) i povećavamo razinu dobrog kolesterola (HDL). Dijabetičarima može pomoći da pod kontrolom drže razinu šećera u krvi.

3. Jača kosti i zglobove. Pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze i artritisa. Ples je bez jedna od najboljih i najugodnijih fizičkih aktivnosti koja će ojačati naše kosti i zglobove.

4. Pomaže moždanim "vijugama" da ostanu u formi. Ples poboljšava našu memoriju. Prilikom plesanja moramo pamtiti korake i rutine, zbog čega ta fizička aktivnost postaje sjajna mentalna vježba za mozak.

5. Čuva našu mladost. Nije tajna da plesanje zaustavlja proces fizičkog i mentalnog starenja. Plesom povećavamo kapacitet pluća, jačamo kardiovaskularni sustav i srce – najvažniji organ u tijelu, a čin plesanja u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da ostari.

6. Učvršćuje odnose i zbližava.
Ples s prijateljicama nije samo dokazano najbolja metoda mršavljenja već je i jedan od najboljih oblika zabave. Stvara društveni život, daje nam priliku da upoznajemo nove ljude, uz ples rastemo i zbližavamo se.

7. Ples nas doslovno čini sretnima. Plesanjem se povećava razina endorfina u našoj krvi. Endorfin je takozvani hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje, pomaže nam da se borimo protiv stresa i depresije, puni nas samopouzdanjem.

Da je ovo prekrasna aktivnost koja će vam u život unijeti samo pozitivu, svojim primjerom dokazuje Ivana Nevistić, koja svoje slobodno vrijeme voli ispuniti plesanjem.

Kada je prije skoro 10 godina počela moja plesna avantura - i to upisom na tečaj salse - nisam ni slutila koliko će to unijeti radosti i pozitivne energije u moj život. Danas nakon nebrojenih plesnjaka i partija na kojima sam se naplesala salse, bachate i kizombe, puno festivala u Hrvatskoj i po Europi, mogu reći da je to prekrasan hobi.

Ples je stvarno poseban spoj fizičke aktivnosti, uživanja u glazbi i druženja jer upoznate i mnoge nove ljude koji vole isto što i vi. Vibra oko plesa uvijek je pozitivna i svaki put odete kući sa super osjećajem. Ples je mom životu dao jednu sasvim novu kvalitetu, ispričala nam je Ivana.

Plešite kao da vas nitko ne gleda i uživajte u svemu što nam ples pruža. Mi ćemo danas između ostalog sigurno začagati i na ovaj sjajan klasik.