Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja. Bez sumnje najljepša fizička aktivnost jača naše tijelo i duh, a u nastavku provjerite zašto biste svaki dan trebali zaplesati.

 

Trebamo plesati zato što ples…

1. Sagorijeva kalorije. Ples je sjajna tjelovježba za cijelo tijelo, a procjenjuje se da sagorijeva između 10 do 20 kalorija po minuti, ovisno o intenzitetu i brzini plesa.

2. Čisti krv. Istraživanja su pokazala da pomoću plesa smanjujemo razinu lošeg kolesterola u krvi (LDL) i povećavamo razinu dobrog kolesterola (HDL). Dijabetičarima može pomoći da pod kontrolom drže razinu šećera u krvi.

3. Jača kosti i zglobove. Pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze i artritisa. Ples je bez jedna od najboljih i najugodnijih fizičkih aktivnosti koja će ojačati naše kosti i zglobove.

4. Pomaže moždanim vijugama da ostanu u formi. Ples poboljšava našu memoriju. Prilikom plesanja moramo pamtiti korake i rutine, zbog čega ta fizička aktivnost postaje sjajna mentalna vježba za mozak.

5. Čuva našu mladost. Nije tajna da plesanje zaustavlja proces fizičkog i mentalnog starenja. Plesom povećavamo kapacitet pluća, jačamo kardiovaskularni sustav i srce – najvažniji organ u tijelu, a čin plesanja u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da ostari.

6. Učvršćuje odnose i zbližava. Ples s prijateljicama nije samo dokazano najbolja metoda mršavljenja već je i jedan od najboljih oblika zabave. Stvara društveni život, daje nam priliku da upoznajemo nove ljude, uz ples rastemo i zbližavamo se.

7. Ples nas doslovno čini sretnima. Plesanjem se povećava razina endorfina u našoj krvi. Endorfin je takozvani hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje, pomaže nam da se borimo protiv stresa i depresije, puni nas samopouzdanjem.

Da je ovo prekrasna aktivnost koja će vam u život unijeti samo pozitivu, svojim primjerom dokazuje i Marija Šarić, koja svoje slobodno vrijeme voli ispuniti plesanjem.

Plesom se amaterski bavim skoro 15 godina. Da ste mi nekad rekli kako ću završiti u tim vodama, rekla bih vam da niste normalni jer me tada nije interesirala nikakva fizička aktivnost, a kamoli ples. Danas ne mogu zamisliti svoj život bez njega. Uz pomoć plesa rješavam se negativne energije, a istodobno punim pozitivnom energijom. Ples je lijek i za tijelo i za dušu. Ne brinite o tome plešete li lijepo ili ne, to uopće nije poanta plesa. Najbolje je to što za dobar ples uopće ne morate izaći iz svog doma, ne treba vam ni društvo. Samo upalite omiljenu glazbu, pojačajte i dopustite svom tijelu da se kreće kako god poželi, kaže Marija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju