"Let's Dance" pokojnog Davida Bowieja ove godine puni 40 godina, a kako se čini, godišnjica pjesme mogla bi biti prikladan poziv na ples za trudnice.

Razlog takvom pozivu je vijest da je tim kineskih liječnika i znanstvenika zaključio da prenatalna tjelovježba - a posebno ples - može pomoći ublažiti postporođajnu depresiju.

Među raznim vrstama vježbanja, ples je imao najveći interventni učinak, rekli su istraživači.

Savjet je, međutim, da ne plešete sami nakon što obujete cipele za ples. Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna ili timska tjelovježba također učinkovita u ublažavanju postporođajne depresije.

Stanje postporođajne depresije moglo bi biti "značajna prijetnja javnom zdravlju", naveli su istraživači, koji procjenjuju da 90 posto oboljelih ne dobiva nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procjene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi do 6 od 10 žena nakon što rode.

Tri ili četiri ciklusa tjelovježbe tjedno, u ukupnom trajanju do 150 minuta, izgledaju kao pravi način da se to prevenira, sugeriraju istraživači, s preporučenim "umjerenim" razinama intenziteta.

Nesretna mama Tema o kojoj se ne govori dovoljno: Jesu li zaista mame danas nesretnije nego prije?

Nalazi, opisani kao "meta-analiza" koja je provedena na gotovo 3000 žena i uključuje 26 studija, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju