Kruške kriju brojne zdravstvene prednosti koje ih stavljaju visoko na listu najzdravijeg voća
Kruške kriju brojne zdravstvene prednosti koje ih stavljaju visoko na listu najzdravijeg voća (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?

02-10-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kruške su jedno od najomiljenijih jesenskih voća koje mnogi povezuju s toplinom doma, mirisom kolača i sezonskim desertima. Osim što su ukusne i sočne, kriju brojne zdravstvene prednosti koje ih stavljaju visoko na listu najzdravijeg voća.

Iako su jabuke često prvi izbor kad pomislimo na zdravi međuobrok, upravo kruške imaju nekoliko prednosti koje ih izdvajaju.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

1. Najvažnija razlika između krušaka i jabuka jest u količini vlakana.

Kruške sadrže više vlakana od jabuka, a to znači da dulje zadržavaju osjećaj sitosti, pomažu probavi te povoljno djeluju na regulaciju kolesterola.

Zahvaljujući pektinu, posebnom obliku vlakana, kruške mogu pridonijeti i zdravlju srca te stabilnijoj razini šećera u krvi.

2. Još jedna velika prednost krušaka je njihov nizak glikemijski indeks. To znači da se šećeri iz kruške polako otpuštaju u krvotok, što sprječava nagle skokove i padove energije.

Upravo zato su kruške odličan izbor za sve koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi, a osobito za osobe koje paze na prehranu zbog dijabetesa ili mršavljenja.

Kruške se odlično slažu sa sirom i orasima Kruške se odlično slažu sa sirom i orasima (Foto: Shutterstock)

Osim toga, kruške su iznimno blage i hipoalergene, pa se često nalaze na prvom mjestu kada se djeci uvodi voće u prehranu. Njihova nježna tekstura i prirodna slatkoća čine ih savršenim izborom za najmlađe. Također, s obzirom na to da su sastavljene od više od 80 posto vode, odlične su i za hidrataciju organizma.

Kruške su bogate vitaminom C i bakrom, koji su važni za jačanje imuniteta i stvaranje kolagena, ali i kalijem koji regulira krvni tlak. Redovita konzumacija krušaka tako doprinosi zdravlju kože, kostiju i cijelog organizma. Njihova antioksidativna svojstva dodatno štite stanice od oštećenja i usporavaju procese starenja.

Dakle, iako jabuke imaju svoj status kraljice voća, kruške ih u mnogočemu mogu nadmašiti.

Bilo da ih jedete svježe, pečene, u kolaču ili kombinirane sa sirom i orasima, kruške su prava jesenska supernamirnica.

Ako ih do sada niste često birali, možda je vrijeme da im date prednost – vaše će zdravlje sigurno imati koristi. Smoothie od špinata Recept za zdravi smoothie koji će izbaciti toksine iz tijela Loš zadah Potrebne su samo dvije voćke da se momentalno riješimo neugodnog zadaha

 

Pročitaj još
Pročitaj još