Tko rano rani, dvije sreće grabi poslovica je koja se i dan danas često citira. No pitanje je može li se to primijeniti i na jutarnju tjelovježbu.

 

Galerija

Mnogo je ciljeva kada krećete s tjelovježbom: biti fit, izgubiti neželjene kilograme, steći kondiciju, dobiti na mišićnoj masi ili jednostavno živjeti zdravije, a često se postavlja pitanje – u koje je doba dana najbolje vježbati kako biste što prije došli do rezultata?

Mnoge studije potvrđuju da na rezultate treninga uvelike utječe doba dana u koje ćete krenuti s tjelovježbom. Uz to se veže i niz aspekata koji na to utječu; biološki ritam, razina kondicije osobe koja vježba i slično.

Fit žena vježba
Fit žena vježba Foto: Getty Images

Preporučuje se najmanje trideset minuta umjerenog svakodnevnog vježbanja, a što se tiče idealnog doba dana za aktivnost, znanost je svoje rekla. Istraživanja su pokazala da vježbanje u ranim jutarnjim satima rezultira boljim radom metabolizma, a tjelovježba tijekom dana ili navečer ipak povećava potrošnju energije tijekom duljeg razdoblja.

To u prijevodu znači da svako vježbanje ima svoje prednosti.

Prednosti vježbanja ujutro

Žena radi čučnjeve
Žena radi čučnjeve Foto: Getty Images

Idealno je za one koji su ranoranioci jer osim što će vas dobro oznojiti i suzbiti glad, jutarnji trening dat će vam nalet dobrog raspoloženja i energije koji će vas držati cijelog dana. Većina teretana relativno je prazna u ranim jutarnjim satima te se ne morate brinuti o tome hoćete li stići iskoristiti sve sprave ili opremu koja je dio vaše rutine. Čak je i razina testosterona u tom trenutku itekako bitna jer je ona najviša ujutro, što može biti itekako korisno, posebice ako radite vježbe snage.

Zašto vježbati navečer?

Vježbanje
Vježbanje Foto: Getty Images

Mnogi se odlučuju na kasnije treninge jer vole ispucati višak negativne energije i stres nakupljen tijekom napornog radnog dana. A nije ni naodmet znati da je tijelo već u pogonu, radi punom brzinom i zagrijano te je izvođenje vježbi itekako lakše. Također, možete odraditi i zahtjevniji trening jer ćete imati vremena za obnovu mišića preko noći, a pomaže i u poboljšanju kvalitete sna.

Osim što imaju svojih prednosti, obje vrste treninga nose i svoje nedostatke.

Mnogi često nemaju motivacije nakon radnog dana za večernji trening, ali i ako se prekasno odluče na fizičku aktivnost, san može biti samo nemoguća misija. A jutarnja tjelovježba zasigurno neće odgovarati onima koji su ujutro omamljeni i umorni (čitajte: nisu jutarnji tipovi), a njihovi mišići i zglobovi teže će postići odgovarajuću temperaturu za vježbanje. Osim ukočenosti postoji i velika mogućnost od ozljeda.

Merkur Welllife
Merkur Welllife Foto: PR

Koje god treninge odabrali, obvezno se oboružajte opremom specifičnom za trening koji odrađujete, kao i dopunskim i dodatnim osiguranjem kako biste se zaštitili. Primjerice, Merkur u svojoj ponudi ima program dodatnog zdravstvenog osiguranja health4me Premium, koji ima i mogućnost ugovaranja preventivnih opcija kojima je fokus na proaktivnoj promjeni načina života i životnog stila koji održava zdravlje i može spriječiti oboljenja.

U slučaju bolesti ovaj će vam program omogućiti brz pristup premium zdravstvenim uslugama kod najboljih liječnika, ambulanti, poliklinika i terapeuta u zemlji, ali i cijelom svijetu. Osim toga program uključuje i pakete Nezgoda i Zdravlje Plus osiguranje, kojima ostvarujete pravo na naknadu u slučaju boravka u bolnici ili kirurške operacije te dodatnu sigurnost u slučaju nezgode.

Merkur osiguranje
Merkur osiguranje Foto: PR

Neke od najčešćih ozljeda, koje možete zaraditi prilikom jutarnje, ali i večernje aktivnosti, jesu primjerice uganuće gležnja ili ozljeda ramena. Koja god dijagnoza bila, policom dodatnog zdravstvenog osiguranja možete, s minimalnim čekanjem, rezervirati termin kod liječnika, te početi s rehabilitacijom ili terapijom, ovisno o težini ozljede u dogovoru s vašim liječnikom.

Također, velika prednost health4me Premiumprograma jest to što se pregledi osim kod Merkur ugovornih partnera mogu obaviti i u drugim zdravstvenim ustanovama, odnosno kod liječnika prema izboru pacijenta. Pregledi će se uskoro moći obaviti i u Poliklinici Wellife u Zagrebu, čiji je osnivač Merkur osiguranje d.d. Poliklinika Wellife također će pružati i usluge fizikalne terapije, i to u ugodnom i modernom prostoru, uz profesionalni zdravstveni tim liječnika i stručnjaka.

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i zdravljem te vježbajte bez brige u bilo koje doba dana.

 

 


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Merkur po najvišim profesionalnim standardima.