Tko rano rani, dvije sreće grabi poslovica je koja se i dan danas često citira. No pitanje je može li se to primijeniti i na jutarnju tjelovježbu.

 

Galerija Merkur Welllife +0 Merkur osiguranje

Mnogo je ciljeva kada krećete s tjelovježbom: biti fit, izgubiti neželjene kilograme, steći kondiciju, dobiti na mišićnoj masi ili jednostavno živjeti zdravije, a često se postavlja pitanje – u koje je doba dana najbolje vježbati kako biste što prije došli do rezultata?

Mnoge studije potvrđuju da na rezultate treninga uvelike utječe doba dana u koje ćete krenuti s tjelovježbom. Uz to se veže i niz aspekata koji na to utječu; biološki ritam, razina kondicije osobe koja vježba i slično.

Preporučuje se najmanje trideset minuta umjerenog svakodnevnog vježbanja, a što se tiče idealnog doba dana za aktivnost, znanost je svoje rekla. Istraživanja su pokazala da vježbanje u ranim jutarnjim satima rezultira boljim radom metabolizma, a tjelovježba tijekom dana ili navečer ipak povećava potrošnju energije tijekom duljeg razdoblja.

To u prijevodu znači da svako vježbanje ima svoje prednosti.

Prednosti vježbanja ujutro

Idealno je za one koji su ranoranioci jer osim što će vas dobro oznojiti i suzbiti glad, jutarnji trening dat će vam nalet dobrog raspoloženja i energije koji će vas držati cijelog dana. Većina teretana relativno je prazna u ranim jutarnjim satima te se ne morate brinuti o tome hoćete li stići iskoristiti sve sprave ili opremu koja je dio vaše rutine. Čak je i razina testosterona u tom trenutku itekako bitna jer je ona najviša ujutro, što može biti itekako korisno, posebice ako radite vježbe snage.

Zašto vježbati navečer?

Mnogi se odlučuju na kasnije treninge jer vole ispucati višak negativne energije i stres nakupljen tijekom napornog radnog dana. A nije ni naodmet znati da je tijelo već u pogonu, radi punom brzinom i zagrijano te je izvođenje vježbi itekako lakše. Također, možete odraditi i zahtjevniji trening jer ćete imati vremena za obnovu mišića preko noći, a pomaže i u poboljšanju kvalitete sna.

Osim što imaju svojih prednosti, obje vrste treninga nose i svoje nedostatke.

Mnogi često nemaju motivacije nakon radnog dana za večernji trening, ali i ako se prekasno odluče na fizičku aktivnost, san može biti samo nemoguća misija. A jutarnja tjelovježba zasigurno neće odgovarati onima koji su ujutro omamljeni i umorni (čitajte: nisu jutarnji tipovi), a njihovi mišići i zglobovi teže će postići odgovarajuću temperaturu za vježbanje. Osim ukočenosti postoji i velika mogućnost od ozljeda.

Merkur Welllife Merkur Welllife Foto: PR

Koje god treninge odabrali, obvezno se oboružajte opremom specifičnom za trening koji odrađujete, kao i dopunskim i dodatnim osiguranjem kako biste se zaštitili. Primjerice, Merkur u svojoj ponudi ima program dodatnog zdravstvenog osiguranja health4me Premium, koji ima i mogućnost ugovaranja preventivnih opcija kojima je fokus na proaktivnoj promjeni načina života i životnog stila koji održava zdravlje i može spriječiti oboljenja.

U slučaju bolesti ovaj će vam program omogućiti brz pristup premium zdravstvenim uslugama kod najboljih liječnika, ambulanti, poliklinika i terapeuta u zemlji, ali i cijelom svijetu. Osim toga program uključuje i pakete Nezgoda i Zdravlje Plus osiguranje, kojima ostvarujete pravo na naknadu u slučaju boravka u bolnici ili kirurške operacije te dodatnu sigurnost u slučaju nezgode.

Merkur osiguranje Merkur osiguranje Foto: PR

Neke od najčešćih ozljeda, koje možete zaraditi prilikom jutarnje, ali i večernje aktivnosti, jesu primjerice uganuće gležnja ili ozljeda ramena. Koja god dijagnoza bila, policom dodatnog zdravstvenog osiguranja možete, s minimalnim čekanjem, rezervirati termin kod liječnika, te početi s rehabilitacijom ili terapijom, ovisno o težini ozljede u dogovoru s vašim liječnikom.

Također, velika prednost health4me Premiumprograma jest to što se pregledi osim kod Merkur ugovornih partnera mogu obaviti i u drugim zdravstvenim ustanovama, odnosno kod liječnika prema izboru pacijenta. Pregledi će se uskoro moći obaviti i u Poliklinici Wellife u Zagrebu, čiji je osnivač Merkur osiguranje d.d. Poliklinika Wellife također će pružati i usluge fizikalne terapije, i to u ugodnom i modernom prostoru, uz profesionalni zdravstveni tim liječnika i stručnjaka.

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i zdravljem te vježbajte bez brige u bilo koje doba dana.

 

 


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Merkur po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju