Cijepljenje protiv gripe počinje 6. studenog, objavio je na svojim stranicama Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Cijepljenje će se obavljati u ordinacijama primarne zdravstene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo, a ove godine naručeno je 360 tisuća doza cjepiva, odnosno gotovo 10 posto više nego lani.

Osim toga, ove je godine prvi put nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadrži četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Četverovalentno cjepivo nije ni bolje ni jače, već uključuje više podtipova virusa gripe, što povećava šanse za zaštitu od virusa koji će biti prisutni ove sezone, objasnila je epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović.

Kad imamo gripu, bitno je piti puno tekućine Sedam najvećih zabluda o gripi (i prava istina koja stoji iza njih)

Bolesna žena Čuvajte se gripe: 10 navika kojih se trebate riješiti kako biste lakše izbjegli virus

CJEPIVO JE NAJBOLJA ZAŠTITA

Podsjetimo kako je gripa akutna zarazna bolest čiji su simptomi povišena temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa te grlobolja i kašalj.

Cjepivo je najbolja zaštita protiv gripe, a dobrodošle su i sve druge mjere zaštite i podizanja imuniteta.

Ako se zarazite gripom, radi se o bolesti koju u pravilu trebate preležati i najčešće se liječi bez odlaska liječniku. Bitno je da mirujete i pijete puno tekućine.

KOME JE NAMIJENJENO BESPLATNO CJEPIVO?

Kako smo već naveli, najbolja zaštita protiv gripe je cjepivo, a kategorije stanovništva za koje je ono namijenjeno i besplatno jesu:

- osobe starije od 65 godina

- štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)

- pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

- odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)

- djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)

- radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

- zdravstveni radnici

- trudnice

Ulje divljeg origana Tri prirodna snagatora koja pomažu u borbi protiv gripe i prehlade

U slučajevima u kojima se osoba za koju je cjepivo preporučeno ne može cjepiti zbog postojanja kontraindikacija, HZJZ preporučuje da se umjesto nje pod istim uvjetima cijepe osobe iz bliske okoline.

Iz HZJZ-a poručuju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, dok će krajem studenog na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

CJEPIVO PROTIV GRIPE NE UZROKUJE NASTANAK GRIPE

Iako postoji mit kako cjepivo protiv gripe uzrokuje nastanak gripe, radi se samo o mitu. Istina je da nuspojava cjepiva u roku od 24 do 48 sati mogu biti simptomi gripe kao što su lagana treskavica i povišena temperatura koji prođu u roku 24 sata.

PROGNOZE

Prognozirajući kakva će biti predstojeća sezona gripe, iz HZJZ-a su poručili kako je osnovna osobina sezonskog javljanja gripe nepredvidiv intenzitet, ali i da na temelju informacija koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija ne očekuju dramatičnu sezonu.

Ostavili su mogućnost da se neki od cirkulirajućih virusa gripe promijeni toliko da izazove znatno intenzivniju sezonu od uobičajene, međutim to je nemoguće predvidjeti.

KADA SE MOŽE OČEKIVATI POČETAK SEZONE GRIPE?

Iz HZJZ-a su poručili da se početak sezone gripe ne može prognozirati sa sigurnošću, ali da se prvi pojedinačni bolesnici najčešće počinju javljati u prosincu. Do znatnog porasta oboljelih i vhunca sezone dolazi u siječnju ili veljači.

MJERE PREDOSTROŽNOSTI KOJE SMANJUJU MOGUĆNOST ZARAZE?

Postoje načini kojima je moguće smanjiti mogućnost zaraza. Oni su prije svega:

- često pranje ruku
- izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama
- izbjegavanje prenapučenih zatvorenih prostora u sezoni gripe
- umjerena tjelesna aktivnost
- uravnotežena prehrana. (Hina/Ma.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju