Kada nas gripa ili prehlada svlada, mnogi od nas posegnut će za lijekovima, ali ove zdravstvene probleme mogu olakšati i prirodni snagatori.

1. ČEŠNJAK

Češnjak je snažan prirodni antibiotik koji svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu.

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.

Stručnjaci preporučuju konzumiranje triju češnjeva češnjaka dnevno i najbolje ga je jesti u sirovu stanju. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

Isprobajte prirodni antibiotik od češnjaka, a ako imate problema s upalom grla skuhajte čaj od češnjaka i metvice.

Češnjak je moćan prirodni antibiotik Češnjak je moćan prirodni antibiotik Foto: Guliver/Thinkstock

2. ULJE DIVLJEG ORIGANA

Ulje ove aromatične biljke smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i uvijek ga miješati s drugim jestivim uljima. Učinkovito se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija, a olakšava i respiratorne probleme, stoga je sjajan saveznik tijekom sezone gripe i prehlade. Saznajte više o ulju divljeg origana i zdravstvenim problemima koje liječi.
 
3. GINSENG

Nazivaju ga korijenom života jer prije svega pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu. Korijen ginsenga sadržava ginsenozide, tvari koje podižu opće stanje organizma, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji, umora, nesanice, djeluje na slabokrvnost, jača imunitet i ublažava stres.

Ginseng djeluje na povećanje aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bakterijske i virusne infekcije te tako predstavlja obavezan lijek u borbi protiv gripe i ostalih "zimskih" bolesti.

Saznajte više o takozvanom indijskom ginsengu, tj. biljci ashwagandha koja hormone drži pod kontrolom.

Od ginsenga se radi i čaj Od ginsenga se radi i čaj Foto: Guliver/Thinkstock
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju