U srijedu počinje 4. KinoKino, festival skrojen po dječjoj mjeri na kojem se svake godine krajem veljače zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle.

Galerija Festival KinoKino održat će se od 20. do 24. veljače - 8 Festival KinoKino održat će se od 20. do 24. veljače - 6 Festival KinoKino održat će se od 20. do 24. veljače - 5 +6 Festival KinoKino održat će se od 20. do 24. veljače - 4

Festival počinje svečanom premijerom domaćeg znanstveno-fantastičnog filma "Moj dida je pao s Marsa" u kinu Europa i traje sve do nedjelje, 24. veljače.

Sve posjetitelje očekuje program ispunjen brojnim filmskim projekcijama i raznim događanjima zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala.

Konkurencija ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa snažnija je nego ikada. Od osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i "Moje neobično ljeto s Tess", dobitnik posebnog priznanja žirija u programu Generacija Kplus na upravo završenom Berlinaleu, "Supa Modo", nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu i "Zlogonje", najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu.

Redatelj Steven Wouterlood stiže u Zagreb na hrvatsku premijeru "Tess" ravno iz Berlina, a i brojna ekipa predvođena redateljem Raškom Miljkovićem uveselit će zagrebačku premijeru "Zlogonja".

"KLASICI S GOSTIMA"

U programu "Klasici s gostima" Petar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1968. godine, "Imam dvije mame i dva tate", neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića.

Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, "Tajna starog tavana" redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić.

Od popratnih programa izdvaja se iznimna selekcija kratkometražnih filmova "Svaki dan otkrivam", kao i među roditeljima posebno omiljen program "Moj prvi odlazak u kino" (MPOK) – blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

Popratni program bogatiji je za još jedno novo izdanje pod nazivom "Produženi boravak" u kojem će biti prikazan nagrađivani kratkometražni igrani film "Trešnje" Dubravke Turić.

"Produženi boravak" zamišljen je kao dodatak radionici "Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma" koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena za širu publiku.

"Trešnje" su, kao iznimno ostvarenje i primjer uspješne suradnje književnosti i filma, odličan uvod u mogućnosti promicanja tolerancije. Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKina Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film.

Dio programa KinoKina po prvi put će gostovati u drugim gradovima Hrvatske, za početak u nezavisnim kinima u Rijeci (Art-kino Croatia) i Dubrovniku (Kino Sloboda).

Kadar iz filma Zlogonje Kadar iz filma Zlogonje (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju