Hvata li vas blagdanski stres izazvan kupovinom darova, pripremom hrane i pića za blagdanski stol, spremanjem kuće i organizacijom posjeta bliže i dalje obitelji? Ovih pet pravila pomoći će vam da se opustite i odvojite malo vremena samo za sebe usred gustog prosinačkog rasporeda


1. Riješite se nereda

Teško se koncentrirati i biti učinkovit kad živite i radite u neredu. Ako vam je radni stol zatrpan papirima i drugim sitnicama teško ćete pronaći ono što trebate. Isto vrijedi i za dom. Napravite popis stvari koje vas ometaju u blagdanskim priprema i redom krenite s raščišćavanjem.

Odvojite predmete koje planirate donirati u dobrotvorne svrhe, pokloniti prijateljici ili članovima obitelji te one koje svakako treba baciti u smeće.

2. Odvojite 10 minuta za sebe
Svakodnevnica nam je ispunjena brzom izmjenom aktivnosti, a mozak preopterećen planiranjem stvari koje trebamo obaviti. Čak i kad ne radimo ništa, teško nam je biti na jednom mjestu i ostati smiren. Protiv blagdanskog stresa borite se planiranim pauzama, koje ćete odvojiti samo za sebe.

Ne mislimo na pauze za gledanje omiljene serije, čitanje knjige ili ispijanje čaše vina. Izdvojite svakoga dana barem 10 minuta tijekom kojih nećete ništa raditi ni misliti te si tako omogućiti prijeko potrebno 'punjenje baterija'.

Očistite nered u domu, popišite aktivnosti koje morate obaviti i naučite se delegirati. Samo ćete na ovaj način izbjeći blagdanski stres.

3. Podijelite posao na manje aktivnosti
Priprema blagdanskih kolačića i druge hrane za veliku obitelj može se činiti kao ogroman posao, te vas baciti u stresno raspoloženje. Umjesto razmišljanja o tome kako ćete sve stići (i razočarati svoje najdraže) podijelite posao na manji niz aktivnosti, zapišite ih na papir i kvačicom označite svaki ostvareni dio toga plana.

Na ovaj način moći ćete pratiti što ste sve napravili, koliko vas posla očekuje, te ćete imati osjećaj kao da se krećete u pravom smjeru.

4. Naučite delegirati poslove
Žene su majstorice multitaskinga! Spretno žongliramo s karijerama, djecom, brakom, obiteljskim obavezama, pa se vrlo lako uljuljkamo u vjerovanje kako sve moramo same obaviti. Istina je posve drugačija. Svakome treba pomoć i posve je u redu tražiti je među članovima svoje obitelji.

Olakšajte si blagdanske pripreme i 'uposlite' sve članove. Od pripreme kolačića primjerice napravite zabavnu aktivnost u kuhinji u koju ćete uključiti najmlađe. Razgovarajte s članovima obitelji i podijelite poslove s obzirom na njihove vještine i preferencije.

5. Započnite dan zahvalni
Svako jutro sjetite se svega pozitivnog u svojem životu, pa u sebi (ili naglas) ponovite popis stvari na kojima ste zahvalni – to može biti zdravlje vaše obitelji, topao krov nad glavom, puna smočnica ili jednostavna činjenica da ste okruženi ljudima koje volite i koji uzvraćaju vaše osjećaje.

Ova će vam navika pomoći da stvorite umirujuću rutinu koja će odrediti anti-stresni ton i za ostatak dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju