Kada ste posljednji put sami sebi poklonili cvijeće? Ako niste dugo ili možda nikada, sada je pravo vrijeme za to.

Cvijeće ne samo da nas može razveseliti kada se osjećamo loše nego ima i mnoga druga svojstva.

Primjerice, ono nam može pomoći da se dobro naspavamo, potaknuti našu kreativnost, povećati našu produktivnost, povećati našu toleranciju na bol, poboljšati naše zdravlje, pa čak i pozornost.

Park i Mattson 2008. godine proveli su istraživanje koje je pokazalo da pacijenti u bolničkim sobama ukrašenim cvijećem i biljkama u lončanicama trebaju manje postoperativnih lijekova protiv bolova, imaju niži sistolički krvni tlak i puls, manje su tjeskobni i umorni te općenito djeluju pozitivnije.

Nedavno provedeno istraživanje na Sveučilištu Texas A&M otkriva da su biljke zaslužne i za poslovni uspjeh. Naime, pokazalo se da se generiranje ideja radnika, kreativni učinak i vještine rješavanja problema značajno poboljšavaju u radnom okruženju koje uključuje cvijeće i biljke.

Božićni kaktus - 5 Savjeti uz koje će blagdansko cvijeće uljepšavati dom sve do proljeća

Također, u učionicama s više biljaka učenici pokazuju više kreativnosti, slobodniji su izreći svoje ideje te su sveukupno zadovoljniji.

UTJEČE LI NA NAS I BOJA CVIJEĆA?
Veliku ulogu u tome kako ćemo se osjećati kada primimo cvijeće ili ga poklonimo sami sebi ima i njegova boja.

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje Pantone rekla je: Naš odgovor na boje je intenzivno emocionalan, a cvijeće može biti katalizator osjećaja koji stimuliraju više od naših osjetila vida i mirisa.

Tradicija nalaže da se određeno cvijeće i boje vežu uz određene prilike. Međutim, u smislu emocionalnog zdravlja, izbor boja poprima različita značenja.

CRVENA
Crvena, tradicionalno povezana s ljubavlju i romantikom, ima pozitivan učinak na imunološki sustav. Crvena je također energizirajuća boja za one koji pate od umora ili iscrpljenosti.

RUŽIČASTA
Ružičasta je povezana s radošću. Svjetlije ružičaste, slične crvenima, potiču energiju, povećavaju krvni tlak, rad srca i disanje. Nježnije ružičaste nijanse prenose osjećaj slatkoće i romantike.

Cvijeće je katalizator naših osjećaja.

LJUBIČASTA
Ljubičasta ima smirujući učinak na um i živce. Podiže i potiče kreativnost.

ŽUTA
Žuta je, psihološki, najsretnija boja u spektru. Simbolizira sunce, te priziva sretne i blistave osjećaje. To je prijateljska boja koja potiče komunikaciju. Žuta također stimulira pamćenje i živčani sustav.

NARANČASTA
Narančasta daje optimizam i potiče socijalizaciju. Također se povezuje s odlučnošću i uspjehom.

PLAVA
Plava se najčešće naziva omiljenom bojom. Baš kao što se plavo nebo i plavi ocean smatraju konstantama u našem svijetu, plava se percipira kao pouzdana i vrijedna povjerenja. Plava izaziva osjećaje smirenja.

Božićna zvijezda Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći

ZELENA
Kao najčešća boja prisutna u svijetu prirode, zelena stvara osjećaj mira. Prenosi osjećaj svježine i obnove. Zelena također označava prosperitet i napredak.

BIJELA
Bijela simbolizira otvorenost. Bijeli cvjetovi najčešće se povezuju s čistoćom, poštenjem i savršenstvom.

Sve ovo i više je nego dovoljan razlog da same sebi poklonimo cvijeće. Sada je pravo vrijeme da napravimo nešto za sebe.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju