Dok nestrpljivo čekamo blagdane, počinjemo razmišljati i o nabavci cvijeća koje se veže uz Božić. Upravo sada u svom su najljepšem ruhu božićni kaktus, božićna zvijezda i božikovina.

Galerija Božićni kaktus - 5 Božićni kaktus - 4 Božićni kaktus - 2 +11 Uz mirovanje te dovoljnu količinu vlage i svjetlost, božićni kaktus cvast će tjednima

Kako bi njihova cvatnja trajala što duže, donosimo savjete o nekoliko stvari na koje treba pripaziti.

Božićni kaktus

Božićni kaktus - 1 Uz mirovanje te dovoljnu količinu vlage i svjetlost, božićni kaktus cvast će tjednima (Foto: Living4media)

Božićni kaktus sobna je biljka idealna za suhe zatvorene prostore i ne treba joj prečesto zalijevanje. Njegove raširene, sjajnozelene grane mogu narasti i do pola metra, a cvjetovi mogu biti crvene, žute, bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Svaki od cvjetova može doseći veličinu i do sedam centimetara, no upravo je u ovo vrijeme cvatnje božićni kaktus osjetljiviji nego ikada.

Kada vidite da njegovi pupoljci počinju bubriti, što je znak da će uskoro procvjetati, lagano povećavajte količinu vode. Također je važno da se, baš kao i na količinu vlage, pripazi i na svjetlost. Božićni kaktus nije ljubitelj izravne sunčeve svjetlosti.

Božićni kaktus Božićni kaktus: Pet savjeta uz koje će raskošni ljepotan cvasti cijelu zimu

Čak i ako kaktus nije smješten u idealnom kutku doma, ne preporučuje se ga premještati jer je riječ o biljci koja je u vrijeme cvatnje izrazito osjetljiva na bilo kakvu promjenu, što može biti pogubno za nju. Božićnom kaktusu je, nakon što pokaže prve cvjetne pupoljke, potrebno mirovanje. Uz mirovanje te dovoljnu količinu vlage i svjetlost, cvast će tjednima.

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda - 3 Božićna zvijezda svojevrsni je simbol adventa i Božića (Foto: Living4media)

Božićna zvijezda svojevrsni je simbol adventa i Božića. Iako je itekako moguće uzgajati je kao sobnu biljku i tako svake godine uživati u njenim cvjetovima, mnogima to ne uspijeva pa je bacaju vrlo brzo nakon blagdana. No ako se poduzmu pravilni koraci nakon kupnje, zvijezda može uspjevati iz godine u godinu.

Blagdansko cvijeće pridonosi posebnom ozračju u domu.

Prije svega, dajte joj da se prilagodi novom okružju i ostavite je u hladnijem dijelu doma barem nekoliko sati. Nakon toga, postavite je na toplo mjesto, ali ne na izravan izvor topline poput grijalica i radijatora. Istodobno pripazite i da ne bude na izravnom udaru propuha.

Božićna zvijezda Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći

Božićna zvijezda Uz ove savjete produžit ćete trajanje božićne zvijezde

Božićna zvijezda voli vlagu pa je treba redovito zalijevati, a preporučuje se da se to radi odozdo odnosno da se voda stavi u tanjurić i pusti se da da korijen upije vodu.

Božikovina

Božikovina - 5 Božikovina cvate od svibnja do lipnja, a zatim donosi plodove koji su male crvene bobice (Foto: Living4media)

Božikovina je često ukras adventskim vijencima i ostalim božićnim dekoracijama, no moguće ju je kupiti i u tegli, kao lončanicu.
Božikovina je zimzelena grmolika biljka koja može narasti i do 5 m u visinu. Cvate od svibnja do lipnja, a zatim donosi plodove koji su male crvene bobice. Izvana su sjajne i glatke, a dozrijevaju tijekom jeseni i mogu ostati sve do sljedećeg proljeća.

U posljednje je vrijeme postala vrlo popularna za uzgoj u vrtovima, a može se zasaditi i na balkonima. Voli suho tlo, a dovoljno ju je zalijevati jednom do dvaput tjedno. Počne li gubiti listove, to je znak da ima previše vode u sebi.

Kako je inače pretežito namijenjena vanjskim prostorima, ako je sada kupite, držite je na balkonu ili barem u nešto hladnijem hodniku. Uz pravilnu njegu te osunčana mjesta tijekom godine, idućeg će vas Božića opet dočekati u punom sjaju.

15 ideja uz koje će božićna zvijezda postati još ljepši ukras doma Božićna zvijezda Božićna zvijezda Božićna zvijezda +6 Božićna zvijezda

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju