Dobar poljubac blagotvoran je za naše zdravlje. Od njega nam klecaju koljena, znoje nam se dlanovi, srce radi brže, a uzbuđenje neosporno raste. I bez obzira na te slatke fizičke reakcije – trebali bismo se ljubiti češće, što zbog njegovanja intimnog života, što zbog emotivnog povezivanja s partnerom.

Jeste li znali da ljubljenje ima svoju znanstvenu disciplinu, a zove se filematologija? Tvrtke koje se bave razvojem aplikacija za spojeve napravile su opsežno istraživanje i zaključile da poljubac ima još bolje dobrobiti nego što smo dosad mislili.

Osim što stvara osjećaj ugode, podiže samopouzdanje, pridonosi fizičkoj i psihičkoj ravnoteži tijela, poljubac povećava obrambene mehanizme u našem organizmu te pomlađuje kožu i mišiće lica.

Primjerice, jedan dugotrajni strastveni poljubac može pomoći u sagorijevanju kalorija, a ljubljenjem ćete otopiti čak 26 kalorija u minuti. Ipak, možda je i najveća moć poljupca činjenica da – briše bore s našeg lica. Osobe koje su se češće ljubile tijekom života mogle bi u starosti imati puno manje bora na licu nego one koje nisu prakticirale strastvene poljupce.

Dok se ljubimo, aktivira se 30 mišića koji obraze drže čvrstima i zategnutima. Ljubljenje je, dakle, odličan trening za mišiće lica, jednako efektivan kao primjerice joga za lice, koju danas mnogi stručnjaci ističu kao najbolji način prevencije bora.

Osobe koje su se češće ljubile tijekom života, mogle bi u starosti imati puno manje bora na licu.

Stručnjakinja Eva Fraser nadahnula je ljude dijelim svijeta da vrate svoje samopouzdanje vježbama lica i svojom životnom filozofijom. Ona smatra da na mišićima lica, baš kao i na svakom drugom mišiću na tijelu, stalno treba raditi ako ne želimo da se opuste.

Slika nije dostupna Možete li prepoznati iz kojih su filmova ovih 10 poljubaca? Prije poljupca Sedam stvari koje muškarac napravi prije nego što poljubi ženu Poljubac Saznajte sve vrste poljubaca i njihova skrivena značenja

Fraser ističe da nikad nije kasno, stoga svatko treba uhvatiti svoju bolju polovicu i počastiti se jednim sočnim, vrućim poljupcem koji će rasplamsati strasti, a ujedno očuvati mladenački izgled. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju