U noći s 20. na 21. siječanj 2019. godine mnogi će gledati u nebo jer se dogoditi spektakularni prizor koji se rijetko kad viđa. Riječ je o pomrčini vučjeg Supermjeseca.

Vučjim Mjesecem smatra se prvi puni mjesec u Novoj godini koji će biti u punoj snazi baš u spomenutom trenutku. Supermjesecem pak nazivamo fenomen kada se ovo nebesko tijelo nalazi u perigeiju, odnosno kada je najbliži Zemlji, zbog čega izgleda posebno veliko.

Povrh svega, u datom trenutku bit ćemo svjedoci i krvavog Mjeseca, odnosno potpune lunarne pomrčine. Zbog prolaska Zemlje između Sunca i Mjeseca ovo će se nebesko tijelo naći u Zemljinoj sjeni te umjesto crne imati crvenu (krvavu) boju.

TKO ĆE VIDJETI POMRČINU VUČJEG SUPERMJESECA?

Trostruki mjesečev fenomen trebao bi se vidjeti u zapadnoj hemisferi, odnosno u Sjevernoj i Južnoj Americi, na Antaktici i Grenlandu, ali i u zapadnom dijelu Europe te Afrike. Dakako, na vidljivost pomrčine vučjeg Supermjeseca neće ovisti samo geografski položaj, već i meteorološka prognoza.

National Geographic ističe kako će totalno pomrčenje započeti u 11:41 minuta po Istočnom standarnom vremenu (ETS) 20. siječnja 2019., odnosno u 5:41 sati 21. siječnja 2019. po našem, te trajati 62 minute. Cjelokupni događaj, pak, trajat će oko tri i pol sata.

KAKO POMRČINA VUČJEG SUPERMJESECA UTJEČE NA LJUDE?

Mjesečeva aktivnost je oduvijek imala veliki utjecaj na ljude. Kroz desetljeća je dokazano da pomrčina ovog nebeskog tijela unosi psihičku neuravnoteženost. Baš zato preporučuje se ne donositi nikakve važne odluke u vrijeme pomrčine Mjeseca.

Ljudima se savjetuje da ne potpisuju nikakve važne ugovore, ne ulaze u nove poduzetničke projekte ili ne izgovaraju sudbonosno da bez obzira na to koliko vole svoje partnere. Neki čak vjeruju da su djeca rođena za vrijeme pomrčine Mjeseca osjetljivija i krhkija u prvoj godini života od onih koji nisu rođena tijekom ovog fenomena.

Imajte na umu da u vrijeme totalne pomrčine Mjeseca neki ljudi osjećaju jači umor, veću razdražljivost i depresiju, imaju nerazumnu potrebu za svađanjem, dok se kod drugih bilježi porast libida.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju