Ako ste posljednjih tjedana gledali videe na TikToku, zasigurno se među njima pojavio i onaj na kojem žene na Staru godinu, tik prije ponoći, jedu 12 bobica grožđa, a potom pokazuju kako im je baš taj običaj pomogao pronaći ljubav.

Djeluje li to uistinu? I odakle uopće potječe taj običaj?

Riječ je o starom, španjolskom običaju koji, prema vjerovanju, potječe iz 1880-ih. Smatra se da je proizašao iz francuske tradicije jedenja grožđa i pijenja šampanjca u novogodišnjoj noći, koju je oponašala madridska buržoazija.

Na kraju su pripadnici nižih klasa počeli jesti grožđe kao način ismijavanja buržoazije, jer im je skupo vino bilo nedostižno, okupljajući se na javnim trgovima poput Puerta del Sol.

Pojesti 12 bobica grožda ispod stola navodno donosi ljubavnu sreću.

Postoji i druga priča koja pak kaže da je ta tradicija pokrenuta početkom 20. stoljeća u pokrajini Alicante, a navodno su je osmislili vinari kako bi prodali višak određenih sorti grožđa koje više nije služilo za preradu u vino.

Bijelo grožđe Aledo iz Alicantea, koje ima kasniju sezonu berbe u usporedbi s drugim lokalnim sortama, tradicionalno je i može se kupiti u pakiranjima od dvanaest komada u španjolskim trgovinama u ovo doba godine.

Ovo grožđe ima zaštićenu oznaku izvornosti i jedinstveno se uzgaja pod pokrovom papirnatih vrećica, kako bi se zaštitilo od štetnika i bolesti.

Pjenušac Četiri razloga zašto pjenušac piti tijekom cijele godine

Tijekom 20. stoljeća tradicija jedenja 12 bobica grožđa proširila se i Latinskom Amerikom, a u Peruu vjeruju da to, ako se pojedu ispod stola tik prije nego što sat otkuca ponoć, donosi veliku sreću u ljubavi.

Upravo je to i prikazano u viralnim videima na TikToku, a sorta grožđa ne igra ulogu.

Vrijedi probati, zar ne?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju