Fotografije su najljepše uspomene na putovanje, a sve bolje kamere mobitela omogućuju nam da uvijek u džepu imamo vlastiti fotoaparat.

Da bi fotografije bile što bolje, savjete nam je dao fotograf Saša Jungić.

1. Očistite leću kamere

Isprva se čini banalno, ali mobitel je podložan prljanju. Prije nego što okinete fotografiju, uzmite krpicu, maramicu, rukav ili bilo kakvu tkaninu kojom ćete moći obrisati leću jer čista leća daje čišće fotografije.

2. Poigrajte se kadrovima i kutovima

Preporučuje se da se držite pravila trećine, odnosno – u mislima kadar podijelite na tri jednaka dijela. Osobu ili objekt koji želite fotografirati smjestite na jednu od trećina. Ako osoba drži pogled u jednu stranu, u toj strani u koju gleda ostavite više prostora kako bi fotografija dobila na dinamičnosti.

Poigrajte se i kutom snimanja. Možete snimati iz ptičje ili žablje perspektive. Snimate li iz ptičje, znači da se objekt ili osoba nalazi ispod vas, dok fotografiranje iz žablje perspektive podrazumijeva da čučnete ili čak sjednete na pod te lagano podignete kameru i usmjerite je prema objektu fotografiranja.

3. Mudro iskoristite sunčevu svjetlost

Sunce, ljeto i fotografije se vole, no samo ako sunčevu svjetlost iskoristite na pametan način. Naime, treba naučiti kako iskoristiti blagodati sunca. Sigurno ste često čuli izraz "zlatni sati", a upravo je to odlično vrijeme za nastanak fotografija – ili rano ujutro odmah po izlasku sunca ili navečer tik prije zalaska sunca.

Uz nekoliko trikova fotografa, uspomene s ljetovanja bit će podignute na novu razinu.

Kada pak fotografirate tijekom dana, pripazite na to da kamera nije usmjerena izravno prema suncu. Leđima se okrenite prema suncu kako biste dobili bistriju fotografiju bez odbljesaka.
Snimanje s bljeskalicom ne odnosi se nužno samo na noćnu fotografiju; ako se subjekt koji snimate nalazi u sjeni, pokušajte upaliti bljeskalicu – time ćete dobiti dodatno osvjetljenje.

Bikini Klik, klik: Sedam pravila za savršenu fotografiju u bikiniju

\'S poza\' često se može vidjeti na crvenom tepihu "S-poza": Trik s kojim ćete uvijek ispasti dobro na fotografijama

4. Izoštrite noćne fotografije

Dok tijekom dana svjetlost radi za nas, noćne fotografije nešto su zahtjevnije. No, kako kaže fotograf, najvažnije je da mobitel bude statičan, bilo da ga odložite na obližnju klupu, kamen i slično ili posegnete za stativom.

Kako biste dodatno izbjegli mutne noćne fotografije, poslužite se slušalicama. Trzaj koji napravite kada stisnete gumb za snimanje može zatresti kameru, što će rezultirati mutnim fotografijama. Ako sa sobom imate slušalice od mobitela, možete ih iskoristiti kao daljinski okidač pri fotografiranju jer većina današnjih mobitela koristi gumb za stišavanje na slušalicama kao okidač za fotografiranje.

Ako nemate slušalice, prije nego što osigurate da je kamera statična, na mobitelu stavite tajmer na npr. dvije ili pet sekundi. Uz taj će korak fotografije biti jasne i oštre.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju