Bebe čak pola svog dana provedu u suzama samo zato što nema drugog načina da vam daju do znanja kako imaju problem. I dok se od novopečenih mama očekuje da jednostavno znaju što znači dječji plač, u stvarnosti treba i vremena (i strpljenja) da se nauči jezik svakog pojedine vrste plača. Još uvijek ne znate što znači plač vaše bebe? Iskoristite našu listu savjeta koja će vam sigurno pomoći da razumijete zašto vaša beba plače i kako je ponovo učiniti sretnom.

POČNITE ODAVDE
Gladna sam
Ovo je broj jedan na vašoj listi provjera, i taj je problem lako rješiv. Ako je plač glasan i ponavlja se, postajući ljutit, pokušajte nahraniti bebu.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Moram podrignuti
Ako je plač prodoran i žestok te ako je bebino tijelo kruto, možda je muče vjetrovi. Pokušajte je podići na rame i nježno je ljuljajte ili je polegnite na trbuščić na svome krilu i nježno joj masirajte leđa odozdo prema gore.

Ako beba mijenja raspoloženja od sretnoga gugutanja do uznemirujućega plača, moguće je da je razdražena zbog previše pažnje

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Moram se smiriti
Plače li isprva potiho, a onda sve glasnije, iako znate da je sita? U maternici je vaša beba cijelo vrijeme bila sita i osjećala se zaštićenom, a to želi imati i dalje. Pokušajte je umiriti dudom (iako se to ne preporučuje ako je mlađa od četiri tjedna i ako je dojite jer to može poremetiti ustaljeni ritam dojenja) ili je potaknite da se zabavi nekom igračkom za zubiće.

Neke bebe, posebno one mlađe od tri mjeseca, jednostavno imaju potrebu nešto sisati, pa zato plaču, ali budite prije svega sigurni da je sita.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Umorna sam
Je li plač tih i brzo počinje i prestaje? Ako je tako, onda je beba vjerojatno umorna, posebno ako pritom i zijeva, a kapci su joj ružičasti. Pokušajte je namjestiti za spavanje na način koji će vam najbolje odgovarati kako biste je mogli ljuljati, a možete je i pustiti da plače tih nekoliko minuta prije nego zaspi.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Neudobno mi je
Bilo da je nadražuje pelena, ima preusku odjeću ili joj je hladno ili možda prevruće, svucite je, provjerite i presvucite.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Previše događanja
Ako mijenja raspoloženja od sretnoga gugutanja do uznemirujućega plača, moguće je da postaje sve nesretnija zbog previše pažnje odnosno jer je razdražena. Jarka svjetla, glazba, buka i ljudi mogu razdražiti i frustrirati bebu. Odnesite ju u zatamnjenu sobu i vidite umiruje li se.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Želim zagrljaj
Ako je beba sita, čista i zadovoljna, ali počinje potiho plakati i taj je plač praćen pružanjem ručica, vjerojatno plače samo zato da biste je uzeli u zagrljaj. Svi imamo loše dane kad se jednostavno želimo osjećati voljenima i potrebnima. Uzmite je u zagrljaj.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Ne osjećam se baš dobro
Ako je bebin plač bolan i instinkt vam govori da nešto nije u redu, beba je možda bolesna. Izmjerite joj temperaturu; groznica je sve iznad 37,5 °C. Uzrok može biti infekcija uobičajenom dječjom bolešću – kozicama, vrućica, rast zubića ili cijepljenje.

Dajte bebi dječji paracetamol kako bi se temperatura snizila i tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Potražite liječničku pomoć ako je temperatura viša od 38 °C kod bebe mlađe od tri mjeseca ili ako je viša od 39 °C ako je starija od tri mjeseca. Potražite liječničku pomoć i ako se pojavljuju drugi simptomi, poput neuobičajene pospanosti, odbijanja hrane više od osam sati ili pojave osipa.

JOŠ UVIJEK PLAČE...
Imam kolike
Plač je neutješan i traje više sati, pri čemu vaša beba možda podiže nožice i pušta vjetrove. Ako je tako, onda je vjerojatno riječ o kolikama koje izazivaju pojačan plač kod inače zdravih beba.

Pokušajte s kapljicama protiv kolika, blagom otopinom sode bikarbone ili kapljicama enzima laktoze, koji će olakšati rad bebina trbuščića. Kolike obično nestaju same od sebe između 12. i 16. tjedna, i premda se vaša beba čini nesretnom, one nemaju dugotrajnih posljedica.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju