Ako i vi spadate u skupinu vlasnika pasa ili mačaka koji svoju životinjicu svako toliko nagradi zalogajčićem iz vlastitog tanjura, dobro razmislite o svojim lošim postupcima jer hrana koju jedemo može biti kobna za vašeg kućnog ljubimca. Donosimo 10 namirnica koje životinje ne bi smjele ni kušati


Čokolada

Slatkiši mogu biti vrlo opasni za vaše kućne ljubimce i zato ih trebate izbjegavati. Čokolada, posebno ona s većim postotkom kakaa sadrži teobromid - kemikaliju koja može oštetiti srce, pluća i bubrege životinje.

Alkohol
Alkoholna pića sadrže etanol, sastojak koji tijelo brzo apsorbira, a koji je vrlo štetan za sve životinje. Ovaj sastojak može uzrokovati velika oštećenja respiratornog kao i centralnog nervnog sustava vašeg kućnog ljubimca.

Dizano tijesto
Baš poput alkohola, i dizano tijesto sadrži etanol koji je štetan za organizam životinje. No dizano tijesto životinja vrlo teško probavlja što također može dovesti do poremećaja probavnog sustava popraćenog tromošću i pospanošću.

Grožđe i grožđice
Samo četiri do pet bobica ovog voća je dovoljno da se vaš pas ali i mačka ozbiljno razboli. Iako točan uzrok nije dokazan, ovo, za ljude vrlo zdravo voće može uzrokovati otkazivanje bubrega kao i ružne nuspojave poput tromosti, slabine bolova u području trbuha.

Šećer
Slatka jela koji sadrže prirodan ili zamjenski šećer za životinju mogu biti vrlo opasni. Slatkiši kod životinje izaziva nagli porast šećera u krvi, gubitak koordinacije pa čak i napadaje. Umjetni zaslađivači pak uzrokuju pojačano lučenje inzulina što može dovesti do oštećenja i zatajenja jetre.

Sol
Dok sol ljudsku hranu čini ukusnijom psima ovaj začin može zadati velike zdravstvene komplikacije. Sol kod pasa izaziva pojačanu žeđ i mokrenje, a može uzrokovati i trovanje popraćeno povraćanjem, povišenom temperaturom i drhtanjem.

Luk, češnjak i vlasac
Iako je ovo povrće prepuno vitamina i minerala kod pasa, a posebno kod mačaka može izazvati vrlo snažne reakcije. Ove namirnice kod životinja uništavaju crvena krvna zrnca što može dovesti do anemije, gubitka težine, upale desni, povraćanja i proljeva.

Koštice
Koštice i sjemenke iz voća sadrže cijanid - otrov koji u malim količinama za ljude nije štetan, no to ne vrijedi i za kućne ljubimce. Trovanje je popraćeno hiperventilacijom, povraćanjem, iritacijom kože pa čak i srčano aritmijom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju