Shopping bulimiju prvi su definirali američki psiholozi kao novu boljku modernog doba, snažna potreba za kupnjom kojoj se 'pacijent' teško odupire, bila bi najkraća verzija ovisnosti koja među svoje redove ubraja sve više žrtava. Granicu između normalnog ponašanja i bulimije važno je znati osobito zato što stručnjaci upozoravaju kako bi u vremenima kada kućni budžet održavamo na pozitivnoj nuli broj bulimičara mogao znatno porasti

Shopping bulimija opasna je ovisnost, od nje 'boluju' oni koji u kupnji pronalaze utjehu, sreću i zadovoljstvo. Simptomi pošasti modernog doba pojavljuju se nakon što žrtve nakon kupnje i osjećaja uzbuđenja koji ih 'opere' tijekom trošenja novca shvate da sebi ne mogu priuštiti skupi zalogaj, pa kupljeno manično vraćaju u trgovine.

>>Žene troše milijune eura na odjeću koju ne nose!

Od shopping bulimije patite ako u kupnju odlazite kako biste se riješili depresije ili tjeskobe.

Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić upozorava kako kratka euforija prilikom kupnje baš uvijek završava nezadovoljstvom, baš kao što je to slučaj nakon konzumiranja hrane kada bulimičari osjećaju gadljivost prema pojedenom koje imaju potrebu povratiti.

>>9 stvari koje radimo, a prodavači mrze!

5 znakova koji otkrivaju da ste iz kategorije šopingholičar zakoračili prema šoping bulimiji:

1.
Od shopping bulimije patite ako u kupnju odlazite kako biste se riješili depresije ili tjeskobe.

2. Očajnički čin koji vas odaje kao ovisnika je ako sve češće namjerno oštećujete robu koju ste kupili, pa u trgovinama raznim alatima manipulacije tražite povrat novca.

Snažna potreba za kupnjom kojoj se 'pacijent' teško odupire, bila bi najkraća verzija ovisnosti koja među svoje redove ubraja sve više žrtava

3. Pretjerana euforija koja vas drži prilikom samog čina kupnje, uzimanja predmeta u ruke i plaćanja očigledan je znak kako ste zakoračili prema ovisnosti.

4. Kupnja pretjerano skupih predmeta za 'posebne prilike' koje svjesno uzimate već unaprijed planirajući vratiti kupljeno i to s mišlju kako ćete svoj život nakon samo ovog čina promijeniti.

5. Slično kao ovisnici o opijatima i o ovoj se potrebi pacijenti teško opiru, osjećaj očaja i beznađa  najčešće se događa kada se iz stvarnosti shvati kako novca za kupljeno ni nema. Slijede dugovi, nemoć i depresija.

Jedino rješenje koje nudi psihologinja Uvodić Vranić u slučaju kada primjetimo da nam osoba iz bliske okoline pati od navedenih simptoma ili ako smo sami na putu da postanemo bulimičari je pomoć stručne osobe i liječenje od ovisnosti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju