Ulaskom u vezu sa sadašnjim partnerom u moj je život ušla i jedna predivna plavokosa djevojčica, njegova nećakinja, koja je zarobila i moje srce.

Malo je reći da joj već biram božićne poklone, veselim se svakom susretu, a ne sumnjam ni u to da ću joj početi pisati i priče.

Mada sam zbog životnih okolnosti godinama mislila da nikada neću imati nećakinju ili nećaka, njezin ulazak u moj život otvorio mi je novi pogled na svijet, ali me i podsjetio na to koliku je ulogu moja teta imala u mojem životu.

Iako imam četiri tete, tek je jedna od njih sa mnom razvila poseban odnos koji traje i tridesetak godina kasnije te je, bez imalo sumnje, osoba koja je najviše utjecala na oblikovanje mojih pozitivnih osobina.

I upravo su takve posebne tete ili ujne potrebne svakom djetetu, bilo dječaku ili djevojčici.

1. Razvijaju poseban odnos s djetetom

Da bi netko bio ujna ili teta koja će s djetetom razviti odnos pun povjerenja i uvažavanja, nije dovoljno samo biti povezan s djetetom krvnim ili bračnim vezama i tek tu i tamo posjetiti ga na pola sata. U taj se odnos mora ulagati od prvog dana te, dakako, vodstvo u tome moraju preuzeti odrasli.

Odlasci u šetnju, igranje u obližnjem parku, samostalni izleti kada nećak/inja dovoljno poraste, skupljanje kestena, navijanje na školskim utakmicama i priredbama – sve su to naoko male stvari koje, kada se zbroje, imaju presudnu ulogu u tome hoće li teta ili ujna s nećakom/injom razviti odnos koji će potrajati čitav život i zbog kojeg će dijete steći povjerenje.

2. Djeca im se lakše povjeravaju nego roditeljima
Jednom kada su stvoreni temelji otvorenog odnosa punog razumijevanja, dijete će svojoj teti ili ujni mnogo lakše povjeriti neke stvari nego roditeljima. Naime, njima nije na prvom mjestu disciplina nego s nećacima razvijaju odnos koji kod određenog broja roditelja izostaje. Dakako, tete i ujne ne moraju 24 sata dnevno brinuti o svojim nećacima pa su samim time odmorenije i spremnije na igru i zabavu te će upravo to kod djeteta stvoriti osjećaj sigurnosti.

Tete i nećakinje imaju poseban odnos Posebna vrsta ljubavi: Pet znakova da imate dobar odnos s nećakinjom

Povjeravanje o prvim simpatijama, priznanje o lošim školskim ocjenama ili pak možda vršnjačkom nasilju nešto je što svako dijete mora imati kome reći, a često je to baš teta ili ujna kojoj vjeruje.

3. Imaju status uzora
Djeca najviše uče promatrajući druge oko sebe i njihove radnje, što se u psihologiji naziva učenje po modelu. Prema mišljenju psihologa Alberta Bandure, koji je i utemeljio ovaj koncept, to je oblik socijalnog učenja u kojem dijete promatra sve što čine njegovi bližnji, te potom i samo ponavlja jednake radnje. Upravo je zato vrlo važno kako će se teta ili ujna ponašati u društvu nećaka.

Tete i nećakinje imaju poseban odnos Posebna vrsta ljubavi: Pet znakova da imate dobar odnos s nećakinjom

Primjerice, pamtim kako je tijekom mog djetinjstva moja teta uvijek bila nasmijana i vedra, neovisno o tome kakve je probleme imala. Pamtim kako nikada nije financijski ovisila o muškarcu. Pamtim kako je ulagala u sebe i u svoje obrazovanje pa u tridesetima odlučila upisati fakultet. Sve je to utjecalo i na mene jer mi je pokazala da ne postoji to što žena ne može ostvariti ako u to uloži cijelu sebe. Osim učiteljica, bila je jedina žena u mojem okruženju koja nije vjerovala u granice i predrasude.

4. U njima djeca vide kul odraslog prijatelja
Već samim time što u odnosu s tetom ili ujnom nije (u većini slučajeva) prisutna ozbiljnost kao u odnosu s roditeljem, dijete često nju doživljava kao svog velikog, odraslog prijatelja. Ako teta ili ujna pritom ima zanimljiv posao, putuje svijetom ili je naprosto u bilo kojem pogledu podosta različita od roditelja djeteta, ono je doživljava kao jedinstvenu, otkačenu osobu u svome životu.

Primjerice, nitko nije bio ponosniji od mene što je moja teta kao medicinska sestra mogla davati injekcije bolesnima te što je proputovala čitavu Europu i nosila mi poklone s putovanja.

Iako naizgled možda sasvim nevažno, te će sitnice djetetu pokazati različite načine življenja kojima je okružen.

5. Uvijek su tu kao zamjenski roditelj
Dakako, odnos s tetom ili ujnom ne sastoji se samo u zabavi i druženju. Prije ili kasnije, makar u odrasloj dobi, život će pokazati svoju okrutniju i manje lijepu stranu, a tada je posebno važno znati da možemo računati na ujnu ili tetu, napose ako nemamo prisan odnos s roditeljima.

Ili, riječima škotske književnice i aktivistkinje Sare Sheridan, teta ili ujna je komadić sigurnosti za dijete, netko tko će uvijek čuvati tvoje tajne i uvijek biti na tvojoj strani.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju