Masno tkivo na području trbuha može vrlo nepovoljno utjecati na zdravlje, pogotovo kada je riječ o srčanim bolestima. A najnovije istraživanje utvrdilo je da nakupljanje masnoća na abdomenu ima još jednu negativnu posljedicu za koju zna malo ljudi.

Naime, istraživanje Sveučilišta u Amsterdamu dokazalo je da osobe s viškom kilograma i prevelikom količinom masnog tkiva na trbuhu imaju manjak vitamina D. Međutim, još uvijek nije jasno dovodi li nedostatak vitamina D do nakupljanja masnog tkiva na području abdomena ili debljina smanjuje razinu vitamina D.

Prijašnjim istraživanjima dokazano je da vitamin D smanjuje rizik od pojave bolesti kao što su artritis, astma i dijabetes tipa 1 zahvaljujući njegovim protuupalnim i svojstvima jačanja imuniteta.

Istraživanje Sveučilišta u Amsterdamu dokazalo je da osobe s viškom kilograma i prevelikom količinom masnog tkiva na trbuhu imaju manjak vitamina D

Velika povezanost između veće količine masnog tkiva na trbuhu i smanjenih količina vitamina D upućuje na to da kod osoba s prevelikim obujmom struka postoji veći rizik od nedostatka vitamina D, kaže autorica studije dr. Rachida Rafiq sa Sveučilišta u Amsterdamu.

Studija je provedena tako da su znanstvenici analizirali abdominalno i ukupno masno tkivo kod ljudi dobne starosti od 45 do 65 godina koji su sudjelovali u prijašnjim istraživanjima o pretilosti. Kod ispitanika su se procjenjivale i razine vitamina D.

Koliko je vitamin D, poznat i kao vitamin sunca, važan za zdravlje govori i činjenica da ovaj dragocjeni vitamin može spriječiti, pa čak i popraviti štetu na srcu uzrokovanu dijabetesom i visokim krvnim tlakom. Stručnjaci čak tvrde da je vitamin D jeftina alternativa lijekovima koji se inače koriste za bolesti srca.

Vitamin D djeluje tako da potiče proizvodnju dušične kiseline bitne za regulaciju krvotoka i sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Također smanjuje "unutarnji stres" u kardiovaskularnom sustavu, što također djeluje povoljno na zdravlje srca.

Ne postoje mnogi, ako ih uopće ima, poznati sistemi koji se mogu koristiti za regeneraciju oštećenih kardiovaskularnih stanica, ali vitamin D to može. To je jeftino rješenje za popravak kardiovaskularnog sustava. Ne moramo razvijati novi lijek, već ga imamo, tvrdi dr. Tadeusz Malinski sa Sveučilišta u Ohiju.

Vitamin D naročito je koristan za žensko zdravlje. Znanost je dokazala da konzumiranje vitamina D kroz hranu i dodatke prehrani smanjuje mogućnost ranije menopauze za 17 posto. Smatra se da vitamin D usporava starenje jajnika.

Najveći je prirodni izvor vitamina D Sunčeva svjetlost, a ima ga i u masnoj ribi, žumanjku i nekim vrstama žitarica. Neki mliječni proizvodi pojačani su vitaminom D. Isprobajte i dokazano najbolju vježbu za ravan i čvrsti trbuh.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju