Pospremanjem i čišćenjem svojeg doma možete sagorjeti velik broj kalorija, a oboje je usporedivo s manjim treningom, možda čak i boljim, premda nešto prljavijim, kažu njemački zdravstveni stručnjaci.

Prosječnim čišćenjem stana možete lako sagorjeti više kalorija nego za vrijeme kratkog vježbanja, kaže fitness trener Henri Ciplajevs, koji svim skepticima poručuje da ne podcjenjuju korist koju bi mogli imati od ovih neomiljenih kućanskih poslova.

Najbolji način se prisilite na pospremanje vlastita doma je da pustite glazbu koja vam odgovara i usput pomalo zaplešete pa ćete jedva i primijetiti da zapravo čistite stan. On tvrdi da je to izvrsna alternativa ako niste skloni bavljenju nekim sportom. Uostalom, bolje je kretati se onako kako vama odgovara nego se prisiljavati na tjelovježbu koja vam je odbojna.

Slika nije dostupna Možemo mi to! Koliko minuta dnevno morate hodati da biste smršavjeli (i održali kilažu)?

Jednako tako trener Ciplajevs otkriva da bi, želite li imati ravan trbuh, možda bilo bolje da prošećete nego da prionete trbušnjacima. Predlaže i da nakon završetka radnog dana pješačite ili da prošećete na svježem zraku umjesto da se odmah po dolasku u stan bacite na sofu. Naravno, u međuvremenu vam neće škoditi napravite li nekoliko čučnjeva, sklekova ili trbušnjaka.

Žena radi čučnjeve Za gluteus i bedra - nema bolje! Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati?

Ciplajevs tvrdi da je u danu puno kratkih razdoblja 'praznog hoda' tijekom kojih možete napraviti nekoliko jednostavnih vježbi, primjerice dok čekate da vam zakuha voda u aparatu za kavu.

Kada je posrijedi pospremanje stana, količina masnoća koju sagorite radeći jednostavne poslove iznenađujuće je velika. Tako se, primjerice za vrijeme čišćenja prozora može sagorjeti i 320 kalorija na sat ako posao obavljate intenzivno, kažu iz njemačke Udruge potrošača.

Penjanje po stepenicama može biti dobro za zdravlje Na koliko stepenica bismo se trebali popeti da smršavimo?

Slika nije dostupna Tri savjeta koja i najobičniju šetnju pretvaraju u topilicu kalorija

Penjanje uz i niz ljestve, kao i uspinjanje uz i niz stepenice pojačava vašu izdržljivost, a pokreti koje činite dok nastojite dosegnuti gornji dio okna prozora da biste ga očistili, djeluje kao svojevrsno istezanje. Da biste očistili donji dio prozora ponekad ćete se morati sagnuti, a zatim ponovno ustati da biste ih do kraja 'izglancali', što ima učinak poput čučnjeva u teretani.

Želite li pospremanjem stana sagorjeti još više kalorija, imajte na umu da 15 minuta čišćenja sagorijeva oko 200 kalorija, dok snažno čišćenje pločica u istom vremenu može sagorjeti 75 kalorija, pri čemu jačate i bicepse. Navedeni podaci odnose se na osobu tešku oko 70 kilograma. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju