Jeste li se ikada zapitali zašto zatvorite oči kada se ljubite (i zašto se osjećate čudno kada ih pokušavate držati otvorene)? Znanstvenici su došli do odgovora koji bi vas mogao iznenaditi.

 

Ljubljenje zatvorenih očiju nešto je što svi radimo, a za one vrlo rijetke pojedince koji se ljube otvorenih očiju mislimo da nisu dovoljno uživljeni u poljubac.

'Ljubljenje zatvorenih očiju nešto je što svi radimo, a za one vrlo rijetke pojedince koji se ljube otvorenih očiju mislimo da nisu dovoljno uživljeni u poljubac'

No, znanost je ponudila jedno drugo objašnjenje. Prije se smatralo da žmirimo dok se ljubimo jer nam je teško gledati kada nam je nešto tako blizu, poput partnerovog lica u ovom slučaju, no istraživanje psihologa s londonskog sveučilišta Royal Holloway University pokazalo je da se u stvari radi o nemogućnosti mozga da radi više stvari odjednom.

Naime, dok se ljubimo mozak ne može istovremeno procesuirati vizualne podatke i osjećaj ljubljenja – pa instinktivno zatvorimo oči kako bismo se fokusirali na osjećaj ljubljenja. Želite li svladati savršen poljubac, pročitajte i 3 trika koja će rasplamsati sva osjetila.

U istraživanju znanstvenici su proučavali pojavu u kojoj osjećaj dodira slabi kada imamo neki zahtjevan vizualni zadatak. Zbog toga, primjerice, ne osjetimo da nam mobitel vibrira u džepu dok tražimo prijatelja u gužvi. Također objašnjava zašto zatvorimo oči tijekom seksa ili dok plešemo.

Kako bi vam iskustvo ljubljenja bilo što čarobnije izbjegavajte ove 3 greške koje radimo kad se ljubimo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju