Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici pokazalo se savršenim prostorom za uređenje ljetne oaze s pogledom na zelenilo prirode kojem može konkurirati jedino pogled na plavetnilo mora. U hladovini ove zanimljive prostorije koju od vanjskog prostora dijeli metalna ograda i zavjesa obješena na drvenoj gredi, naročito uživa kći Ena Osmanović koja ju je uredila zajedno s roditeljima.

Galerija Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 7 Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 3 Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 1 +4 Posebnu pažnju na balkonu plijeni prostor za opuštanje napravljen od paleta

Balkon Osmanovića, ponosnih vlasnika, nalazi se u, kako ju je po legendi pri napuštanju svojih položaja prozvala bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, Z(j)enici oka Bosne i Hercegovine.

Svoje mjesto balkon je spontano dobio upravo u potkrovlju kuće, gdje je trebala biti još jedna prostorija. Naravno, kako da jedna obitelj, koja uživa u suncu i prirodi, sebi dopusti da nema mjesto koje preplavljuje najugodnije jutarnje sunce, kaže Ena Osmanović.

Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 1 Filodendron i čuvarkuća nadopunjavaju pogled na zelenilo prirode koji se pruža s balkona (Foto: Privatne fotografije)

Brzom intervencijom i spretnim rukama Eninih roditelja, uz malo njezine mašte, ubrzo je nastala misao kako bi taj prostor mogao izgledati. Kao obitelj, otkriva Ena, posebno cijene ispuniti zajedničko vrijeme radeći na nekim zanimljivim projektima, a ovaj prostor je bio projekt isključivo za njih kao obitelj.

Kako su me roditelji odgajali u duhu da se stvari popravljaju, a ne bacaju, te smo se ideologije držali i ovog puta. Dosta naših projekata je upravo obuhvaćao taj vid zabave, restauracija starih stvari, te nam nije bio problem zasukati rukave i dati se na posao, dodaje. Sve što je bilo potrebno da potkrovlje postane savršena ljetna oaza jest naoružati se strpljenjem i kreativnošću, pustiti mašti na volju i krenuti u avanturu.

Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 6 Posebnu pažnju na balkonu plijeni prostor za opuštanje napravljen od paleta (Foto: Privatne fotografije)

Gdje god da pogledate, u koji god kutak da zavirite, možete pronaći djelo ruku mojih roditelja i mene, od tegla za cvijeće, do sušene lavande iz našeg vrta, čak i slika na zidu i svijeća na stolu (koji je stariji od mene nekih desetak godina, a to je, vjerujte mi, puno), ističe.

Posebnu pažnju na balkonu plijeni prostor za opuštanje napravljen od paleta i, po Eninoj želji, uređen s dosta jastuka i šarenila. Kako bi uvjeti udobnosti bili ispunjeni, ni to nisu prepustili u ruke neke druge osobe, već su kauč/klupu radili zajedno i dodavali točno ono što su im njihove potrebe diktirale. Kako su veliki zaljubljenici u prirodu, pored prekrasnog pogleda na zelenilo, prostor su ispunili i nekim od najdražih im biljaka, kao što su filodendron, koju od milja zovu džungla, i čuvarkućom, čuvaricom doma i zdravlja.

Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 2 U večernjim satima u potkrovlju zavlada posebno lijepi ambijent (Foto: Privatne fotografije)

Od velike nam je važnosti da u današnje vrijeme imamo nešto što nam pruža mir, kako duševni, tako i psihički, pa tako u ovom okruženju zelenilo, na koje se prostire pogledom, igra ogromnu ulogu u ovom ambijentu. Jedina stvar koja nam možda pruža veći užitak od tog pogleda na zelenilo, jest pogled na plavetnilo mora, kaže Ena Osmanović.

Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 11 Dvorište u Belišću u kojem je medicinska sestra Tünde uredila svaki kutak

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Puzajuća pelargonija je divota! Balkon u centru Valpova koji puca od cvijeća i izaziva divljenje

Zanimalo nas je i kako taj poluotvoreni prostor funkcionira zimi, a Ena otkriva kako još uvijek nisu smislili mehanizam kako ga učiniti funkcionalnim u toku zimskog perioda, ali već s prvim znakovima proljeća s radošću ga ponovno raspremaju, a svake godine dodaju i neke nove detalje.

Potkrovlje obiteljske kuće u Zenici uređeno je u savršenu ljetnu oazu s pogledom na zelenu prirodu - 8 Potkrovlje je pretvoreno u mjesto koje preplavljuje najugodnije jutarnje sunce (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju