U sklopu projekta "Umjetnošću do mentalnog zdravlja", Zagrebački institut za kulturu zdravlja u Galeriji Kranjčar u petak organizira izvedbu monodrame "Potrošeni snovi" koja je autorsko djelo glumice Natalije Đorđević i okrugli stol na temu "Kada potrošeni snovi rađaju nove".

Monodrama "Potrošeni snovi" nastala je po motivima posljednje drame A.P.Čehova "Višnjik" u koju su uklopljeni i drugi Čehovljevi tekstovi te pjesme poznate ruske glumice i spisateljice Natalije Vorobjove Hržić.

Pratimo noć u životu vlastelinke Ranjevske u kojoj ona rezimira svoj život te analizira vlastite zablude, pogreške, a posljednje utočište pronalazi u sjećanjima na djetinjstvo i mladost.

Nije sama - kroz prozor ju gleda nevino - bijeli višnjik, njezino posljednje blago. Jutro donosi dražbu i sječu višnjika te se Ranjevska, opraštajući s rascvjetalim stablima, oprašta i s vlastitim životom, skamenjena nad pitanjem kuda i kako dalje kad više nikome nisi potreban, nemaš želja i snova i je li to više uopće život.

Autorica teksta i glumica Natalija Đorđević rekla nam je kako se radi o monodrami o samoći, boli, gubicima, uopće načinima kako se nosimo s teškim, prijelomnim trenucima u životu.

OKRUGLI STOL

Upravo zato monodrama je izabrana za projekt Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja "Umjetnošću za mentalno zdravlje" kako bi se nakon monodrame održavali okrugli stolovi na kojima sudjeluju i psihijatri i umjetnici te otvaraju razna pitanja.

U petak 30. studenog okrugli stol bit će posvećen povezanosti pedagogije i umjetnosti, te uopće ulozi pedagoga u prevenciji mentalnih bolesti, kaže glumica.

Okrugli stol moderirat će Vlatka Mijić prof., Ksenija Čulić, prof., Ivana Đurić-Katanić, prof.logoped i prof.dr.sc. Marijana Braš, dr. me. Razgovarat će se o pitanjima i emocijama koje otvara drama, kao i o načinima suočavanja s istim.

Cijena ulaznice je 70 kuna, a kupuje se na ulazu u Galeriju Kranjčar na adresi Kaptol 26 sat vremena prije predstave. Obzirom da je broj mjesta ograničen, organizatori mole da svoj dolazak najavite na mail info@zikz.hr ili vlatka.mijic1@gmail.com.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju