Ako imate brata, onda znate koliko je takav odnos poseban, bez obzira na to što ste u djetinjstvu možda bili kao pas i mačka.

Tu su kad trebate rame za plakanje, zaštitnika, savjet... I to nisu samo pusta naklapanja. Čak je i znanost dokazala da imati brata u životu znači imati i mnoge koristi.

U nastavku je samo dio tih koristi - neke je potvrdila znanost, a sve ih je potvrdio život s braćom.

1. Osobe koje imaju braću suosjećajnije su

Na sveučilištu Brigham Young 2014. godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da vas odrastanje s bratom može učiniti suosjećajnijom osobom. Štoviše, istraživači su otkrili i da imanje brata utječe na to koliko ćemo altruistični biti.

2. Uz braću razvijate bolje komunikacijske vještine

Istraživanja su pokazala da žene koje su odrasle uz braću bolje komuniciraju s muškarcima od žena koje su jedinice ili imaju samo sestre. Razlog, između ostalog, leži u tome da su braća koristan izvor informacija i savjeta u godinama u kojima stupamo u prve veze.

3. Braća pomažu u snižavanju razina stresa

Kada vam je brat ujedno i najbolji prijatelj, vjerojatno ćete biti manje pod stresom. Studija iz 2011. godine pokazala je da blizina najboljeg prijatelja u teškim vremenima smanjuje razinu kortizola, hormona koji kontrolira stres. Drugim riječima, brat, koji vam je ujedno i najbolji prijatelj, može vam pomoći da se smirite kada je sve oko vas kaotično.

Slika nije dostupna "Gotove smo ako starci saznaju!" Sedam životnih istina koje smo naučili od sestre

Slika nije dostupna Poseban odnos: 10 dokaza da je imati sestru baš zakon

4. Braća utječu na zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako je vaš brat posvećen zdravoj prehrani i vježbanju postoji veća vjerojatnost da ćete i vi biti takvi, a zdrava prehrana i aktivan život imaju velik utjecaj na zdravlje, 

5. Braća razgovaraju s vama bez okolišanja

Djevojke su te koje su sklonije kompliciranju situacije, ali dečki ne. Zato će vam brat u trenutku kada od njega zatražite savjet iskreno iznijeti svoja razmišljanja, bez previše pakiranja. Učinit će to izravno i iskreno.

6. U blizini braće možete biti, pa, baš onakve kakve jeste

Vaša braća poznaju vas u dušu i vole onakvima kakve jeste, tako da je brat ona osoba ispred koje možete podrignuti bez imalo srama. Istina, vjerojatno će vam dobaciti da ste odvratni, ali to su samo situacije u kojima ćete se oboje dobro nasmijati, bez osuđivanja.

7. Braća su uvijek tu za vas

Čak i u onim trenucima kada možda ne zaslužujete podršku ili kada niste u pravu, brat će stati uz vas. Čuvat će vam leđa čak i onda kada svi odustanu od vas.

8. Brat vas voli bezuvjetno, sa svim vašim manama

Možete vi biti tatina miljenica, ali otac ne zna pola onoga što ste radili u životu. S druge strane, brat je taj koji je po potrebi lagao za vas, prikrivao vaše nestašluke i on vas poznaje u dušu. Brat je vidio vaša najgora izdanja i voli vas bez obzira na sve.

9. Brat razumije stvari koje nitko drugi ne razumije

Vas dvoje odrasli ste u istoj kući, odgajali su vas isti roditelji i samo će brat razumjeti kada mu objasnite zašto vas je mama naživcirala ili zašto je tata ispao bedast. Braći puno toga možete objasniti vrlo jednostavno, u jednoj rečenici, a oni će sve razumjeti.

10. Nitko vas neće nasmijati kao brat

Ovdje ćemo još jednom spomenuti da ste vas dvoje odrastali u istom okruženju, smijali se istim ljudima i forama i s vremenom ste izgradili neki vaš interni svijet u kojem samo vi razumijete zašto je nešto urnebesno, dok vas drugi ljudi samo blijedo promatraju.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju