Australska senatorica Larissa Waters ispisala je povijest jednim potezom. Naime, ona je postala prva političarka u Australiji koja je dojila svoje dijete na poslu, točnije u parlamentu, bez da je bila izbačena

Larissa Waters nedavno se vratila s rodiljnog dopusta nakon što je rodila svoje drugo dijete, kćerku Aliu Joy. Ova australska političarka sa sobom na posao povela dvomjesečnu bebu te ju je nahranila dok je sjedila na svom mjestu u parlamentu. Tako je postala prva političarka u povijesti Australije koja nije bila izbačena iz parlamenta zbog dojenja svojeg djeteta.

Waters je bila jedna od onih kojih koja se založila da se produži trajanje pravila koje dopušta da australski parlamentarci, muški i ženski, koji skrbe o svojoj djeci mogu ih nakratko u parlament i dovesti kako bi se pobrinuli za njih.

'Larissa Waters prije samo nekoliko dana postala je prva australska političarka koja je dojila svoje dijete u parlamentu bez da je se zbog toga izbaci iz prostorije'

Ovo pravilo nastalo je u veljači 2016. godine, a prije toga djeci je bio zabranjen ulazak u parlament te su stoga roditelji znali propuštati važne rasprave.

Do promjene pravila došlo je sedam godina nakon što je australska političarka Sarah Hanson-Young dovela svoju dvogodišnju kćer na posao jer je nitko nije mogao pričuvati. Malena djevojčica tada je bila uzeta iz ruku majke i maknuta iz prostorije.

Također, 2003. godine australska političarka Kirstie Marshall bila je izbačena iz parlamenta australske države Victoria jer je dojila svoje dijete koje je tada imalo samo 11 dana. Nakon toga je jedna soba u blizini prostorije parlamenta prenamijenjena kako bi političarke mogle hraniti svoju djecu.

Prošle godine u Europi odjeknula su imena dviju političarki koje su također dojile u parlamentu. Riječ je Islanđanki Unnur Brá Konráðsdóttir i Španjolki Carolini Bescansa.

Dakle, prije nekoliko dana Larissa Waters se pridružila ovom krugu žena te je i na Twitteru podijelila fotografiju kako doji svoju kćer u parlamentu. Napisala je da je ponosna što je njezina kćer Alia prvo dijete koje je dojeno u federalnom Parlamentu. Nadodala je i kako je potrebno više žena i roditelja u Parlamentu.

S velikim zanimanjem čekamo vidjeti koje će ostale zemlje i političarke slijediti koracima ovih žena.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju