Mnogima je jedna od novogodišnjih odluka bila gubitak kilograma, no rad na sebi i svome tijelu ne bi trebao imati nikakve veze s time je li siječanj, ponedjeljak ili četvrtak.

Iako je višak kilograma redovito vezan za zdravstvene probleme, sami trebamo odlučiti raditi na sebi i za sebe, a pritom je najvažnije da budemo blagi prema sebi i postepeno prihvaćamo sve faze kroz koje prolazi naše tijelo. U tome nam znatno može pomoći držanje ovih odluka.

1. Pročistite popis osoba koje pratite na društvenim mrežama
Društvene mreže postale su neizostavan dio naših života i iako imaju i svoje pozitivne strane, drastično mogu utjecati i na naše loše raspoloženje. Pratimo li pritom nepoznate nam osobe savršeno isklesanih tijela, koja su uglavnom redom provučena kroz brojne filtre i fotošopirana, čini nam se da su te osobe mnogo bolje od nas te da sami nikad nećemo postići nešto takvo.

Slično je i s fotografijama koje prikazuju nečije stanje tijela prije i poslije transformacije. Iako su neki mišljenja da su one visoko motivirajuće, one također potiču nezdravu usporedbu i težnju prema dijetama i treninzima koji možda nisu primjereni za trenutačno stanje našeg tijela. Umjesto toga pratite osobe koje nude inspirativne poruke, bave se jogom ili pilatesom te promiču zdravlje prije svega.

2. Nemojte se prisiljavati jesti ono što ne volite
Kada odlučimo promijeniti prehrambene navike, vrlo je važno da ne napravimo drastičnu razliku preko noći i odjednom izbacimo sve što smo do tada voljeli jesti. Da, voće, povrće i cjelovite žitarice čine dobro našem organizmu, no to ne znači da moramo tanjur pretrpati brokulom ako nam se ne sviđa njezin okus niti dodavati chia sjemenke u smoothie ako ih ne volimo. Nutricionistkinja Dana Note mišljenja je da jedenje određene hrane zbog osjećaja krivnje (Trebala bih jesti to ako želim smršavjeti...) podiže razinu stresa i oduzima sav užitak.

Žena kraljica Obvezno ih izbjegavati: Pet odluka koje žene stavljaju u drugi plan

3. Isprobajte različite oblike vježbanja
Slično kao s hranom vrijedi i s vježbanjem. Činjenica je da se naše tijelo mora kretati želimo li i u poznijim godinama života zadržati vitalnost i to nema veze s time jesmo li na dijeti ili ne. Kako bismo se zaista ugodno osjećali u tome, potrebno je naći onaj oblik vježbanja koji nam najviše odgovara.

Ne osjećate li se ugodno u prepunoj teretani, vježbajte kod kuće. Trebate li dodatnu kardio aktivnost, okrenite se trčanju. Ako ništa drugo ne pali ili nemate vremena, barem hodajte do posla i natrag. Pokušajte naći oblik vježbanja koji odgovara baš vama.

4. Nagradite se odjećom za vježbanje
Činjenica je da ćemo se teško motivirati na vježbanje kod kuće ako smo u pidžami ili na trčanje ako nemamo ni adekvatne tenisice od kojih nas neće boljeti noge. Iako vlada mišljenje da je sportska oprema vrlo skupa, u posljednjih nekoliko godina ponuda je sve veća, a time su i cijene mnogo pristupačnije. Mnogi trgovački lanci mješovitom robom redovito imaju akcije sa sportskom odjećom, čija je cijena tek dio onoga što se može naći u specijaliziranim trgovinama.

Dok radite na tijelu kakvom težite, volite svoje sadašnje stanje i cijenite svaki uloženi trenutak.

5. Odmaknite se od prijatelja koji su opsjednuti kilogramima i izgledom
Biti pozitivan i usredotočivati se na svoje male korake nije nimalo jednostavno ako u vašem društvu postoji osoba koja broji svaku kaloriju, koja neće izaći iz kuće a da nije sređena kao da je izašla s modne piste. U periodu tijekom kojeg intenzivno radite na sebi odmaknite se od takvih osoba. Njihovi komentari u trenutku mogu srušiti sve što ste gradili tjednima i mjesecima.

Žena 10 objašnjenja koja nikome ne dugujete

6. Nemojte vrijeđati samu sebe
Komentari drugih osoba ništa su prema onima koje upućujemo sami sebi. Ako duboko u sebi vjerujete u to da su ljudi s viškom kilograma lijeni, manje privlačni ili manje vrijedni, to će se odmah preslikati i na sliku koju imate sami o sebi. Naš um ima neopisivu moć nad nama. Ne kaže se bez razloga da smo ono u što vjerujemo. Zato se okružite pozitivnim porukama. Ispišite ih na ogledalo, postavite na zaslon mobilnih telefona i svaki se put podsjetite na to koliko ste sjajne i koliko vrijedite.

7. Brinite se o tijelu koje imate u ovom trenutku
Posljednje, no ne i manje važno, jest to da volite svoje tijelo baš takvo kakvo je sada. Mnogi od nas odlučuju se za promjenu životnih navika i gubljenje kilograma iz zdravstvenih ili osobnih razloga, no na tome je putu najvažnije da idete korak po korak, voleći svaki dio tog putovanja.

Zato i s viškom kilograma njegujte svoje tijelo, povremeno si priuštite lijepu odjeću, našminkajte se baš onako kako želite, otiđite na bazene. Nemojte sve odgađati za jednog dana kada budem imala toliko i toliko kilograma... Život je sada.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju